Πρατηριούχοι: Να χρηματοδοτεί η Πολιτεία το σύστημα εισροών-εκροών

Την πλήρη χρηματοδότηση της εγκατάστασης των συστημάτων ελέγχου εισροών-εκροών όγκου καυσίμων στα πρατήρια ζητά η Ομοσπονδία Πρατηριούχων.

Με πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, τα πρατήρια εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν με κονδύλι συνολικού ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ για την εγκατάσταση των συστημάτων ελέγχου εισροών- εκροών.

Οι πρατηριούχοι τοποθετούν ως ανάχωμα τα έξοδα και ζητούν νέα παράταση της προθεσμίας τοποθέτησής τους. Η προθεσμία λήγει στις 31 Μαρτίου 2013, για τα πρατήρια Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, από το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζεται η προσωρινή αναστολή των κυρώσεων, εάν ο πρατηριούχος έχει παραγγείλει το σύστημα, μέχρι αυτή την ημερομηνία.

Σε ενημερωτική ημερίδα της Ομοσπονδίας (ΠΟΠΕΚ) που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη οι πρατηριούχοι, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, "απαίτησαν την πλήρη χρηματοδότηση των συστημάτων αλλά και την παράταση της ημερομηνίας τοποθέτησής τους, χωρίς άλλη δέσμευση".

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων επισημαίνει ακόμη ότι η εγκατάσταση των συστημάτων θα λύσει μόνο ένα ποσοστό του προβλήματος της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας "αφού τα μεγαλύτερα ποσοστά διακίνησης καυσίμων αφορούν στις μεταγγίσεις των ναυτιλιακών καυσίμων, στις εικονικές εξαγωγές καυσίμων, καθώς και στις δεξαμενές των ιδιωτικών πρατηρίων, αλλά και άλλων εγκαταστάσεων".