Έως το Μάρτιο 2014 τα συστήματα εισροών-εκροών στα πρατηρία

Διευκρινίσεις για την διακίνηση πετρελαίου και τις πρωτοβουλίες, που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας, παρέσχε το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας σε πρωινό δημοσίευμα του news.gr.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, "έχει ήδη υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα συστήματα εισροών-εκροών, τα οποία σε πρώτη φάση θα εγκατασταθούν στα πρατήρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης έως το Μάρτιο 2013, σε δεύτερη φάση στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις έως το Σεπτέμβριο 2013 και τέλος στην υπόλοιπη Ελλάδα έως το Μάρτιο 2014.

Ακόμη, έχει υπογραφεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων εντοπισμού θέσης (GPS) στα βυτιοφόρα και στα πλωτά εφοδιαστικά μέσα, με καταληκτική ημερομηνία εγκατάστασής τους την 31η Ιουλίου 2013, ώστε να υπάρξει ο απαιτούμενος ελάχιστος χρόνος σχεδιασμού και υλοποίησης του συστήματος με το οποίο θα αντλούνται και θα αξιοποιούνται οι πληροφορίες από τα εγκατεστημένα ηλεκτρονικά συστήματα γεωγραφικού προσδιορισμού.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, έχει συσταθεί ομάδα εργασίας, με συντονιστή τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), η οποία θα έχει αποκλειστικό αντικείμενο τη σύνταξη των αποφάσεων, που απαιτούνται για την πλήρη εφαρμογή των προβλεπόμενων στο ν.4072/2012 για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα.

Επίσης, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη, έχει συσταθεί ομάδα εργασίας για τη σχεδίαση και υλοποίηση του διαγωνισμού συστήματος ιχνηθέτησης καυσίμων, αλλά και ομάδα εργασίας για τη μελέτη των ποιοτικών χαρακτηριστικών των πετρελαίων μετά από την εξίσωση του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, η οποία ήδη υπέβαλε το πόρισμά της για εκτίμηση από τα συναρμόδια υπουργεία και τη λήψη σχετικής απόφασης.

Τέλος, παρά τη δημοσιονομική στενότητα, η κυβέρνηση κατόρθωσε να σχεδιάσει και να υλοποιήσει πρόγραμμα επιδόματος θέρμανσης, στοχεύοντας στην ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων και κάνοντας χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών της ΓΓΠΣ, για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των πολιτών".