Ξεκινά η καταβολή επιδόματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες

Το Σάββατο, υπογράφεται η υπουργική απόφαση για το επίδομα ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Η υπουργική απόφαση καθορίζει τους δικαιούχους και τις προϋποθέσεις για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε περίπου 20.000 ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργού Εργασίας, η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει άμεσα μέσα στον Μάρτιο μετά την υπογραφή της απόφασης.

Το ύψος του επιδόματος διαμορφώνεται στα 360 ευρώ και η διάρκειά του είναι σε άμεση συνάρτηση με τα έτη ασφάλισης (θα κυμαίνεται από 3 έως και 9 μήνες). Δικαιούχοι βοηθήματος του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολουμένων του ΟΑΕΕ –κατ' εφαρμογήν του άρθρου 44 του ν. 3986/2011– είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι ασφαλισμένοι στους φορείς ΟΑΕΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Η διάρκεια καταβολής του επιδόματος ανάλογα με τα έτη ασφάλισης κλιμακώνεται ως εξής:

- Ασφάλιση από 3 ως 4 έτη, επίδομα για 3 μήνες.

- Ασφάλιση 5 ως 6 έτη, επίδομα για 4 μήνες.

- Ασφάλιση 7 ως 8 έτη, επίδομα για 5 μήνες.

- Ασφάλιση 9 ως 10 έτη, επίδομα για 6 μήνες.

- Ασφάλιση 11 ως 12 έτη, επίδομα για 7 μήνες.

- Ασφάλιση 13 ως 14 έτη, επίδομα για 8 μήνες.

- Ασφάλιση 15 έτη και άνω, επίδομα για 9 μήνες.

Στο μεταξύ μία ενιαία ρύθμιση για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων φόρων και εισφορών που χρωστούν επιχειρήσεις στα ταμεία ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 θα γίνει άμεσα μία ενιαία ρύθμιση είσπραξης φόρων και εισφορών ταυτόχρονα. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας αυτή θα είναι και η τελευταία ρύθμιση που θα γίνει για να μπει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία αλλά και ταμεία των ασφαλιστικών οργανισμών.

Παρακαλούμε περιμένετε ...