Υπόσχονται “δίχτυ” στήριξης άνεργων και ευπαθών ομάδων

Πακέτο στήριξης ανέργων, ευπαθών ομάδων και δανειοληπτών αποφάσισαν οι αρχηγοί στη χθεσινοβράδινη σύσκεψη με στόχο να περιορίσουν τη λαίλαπα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια Ελληνες που ζουν με ελάχιστο ή χωρίς εισόδημα. Στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και της κοινωνικής πολιτικής θα κινηθούν και οι συζητήσεις του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ σήμερα το μεσημέρι στο Μαξίμου. Το δίχτυ προστασίας που συζητούσαν εδώ και καιρό οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης επιχειρώντας να αναδείξουν και τον κεντροαριστερό χαρακτήρα των κομμάτων τους τέθηκε επί τάπητος παρουσία και των δύο συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών και Εργασίας. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για ενισχύσεις αλλά με βάση τη συμφωνία των αρχηγών το πακέτο περιέχει δράσεις ανακούφισης ειδικών ομάδων.

Κυρίαρχο θέμα η ρευστότητα και πίεση προς τις τράπεζες να αρχίσουν να διευκολύνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αποπληρώνουν δάνεια και υποχρεώσεις προς Ταμεία και Εφορία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι το ΕΤΕΑΝ ενώ ανακοίνωσε πρόγραμμα εδώ και ένα μήνα για κίνηση κεφαλαίων και εγγυήσεις ακόμη δεν υλοποιείται και δεν έχει προκηρυχθεί. Επιπλέον αναζητείται λύση χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στις τράπεζες να υπάρξουν προγράμματα διακανονισμού στεγαστικών δανείων που είναι κόκκινα.

Για τους ανέργους αποφασίστηκε να προωθηθούν ειδικά προγράμματα και μάλιστα αναζητείται λύση ώστε να μπορεί να εργάζεται σε κάθε οικογένεια τουλάχιστον ένα μέλος αν οι άλλοι είναι άνεργοι. Σε κάθε περίπτωση αποφασίστηκε ότι όλοι οι άνεργοι και οι οικογένειες τους θα έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έστω και εάν δεν έχουν συμπληρώσει τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων. Ακόμη για τους αναπήρους θα υπάρξει μέριμνα να εκδίδεται το βοήθημα ή και η σύνταξη και εάν προκύπτει στη συνέχεια ζήτημα από τις επιτροπές να επιστρέφονται τα χρήματα.

Στο τραπέζι μπήκε και το θέμα της ρύθμισης των οφειλών στις Εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς όλοι ομολογούν ότι πλέον και οι πολίτες που θέλουν να πληρώσουν δεν έχουν τη δυνατότητα λόγω των μειώσεων των μισθών και της υπερφορολόγησης. Ουσιαστικά η μεσαία τάξη αρχίζει και αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα και μόνο με διευκολύνσεις μπορεί να ανταπεξέλθει.

Αν δεν μαζευτούν τα έσοδα τότε το πρόγραμμα θα αποτύχει και η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να σταθεί λέει υπουργός που πιέζει το οικονομικό επιτελείο να ξεκαθαρίσει το θέμα με την τρόικα το συντομότερο δυνατόν. Οι αρχηγοί πάντως συμφώνησαν να επιταχυνθεί το πρόγραμμα των μετακινήσεων και της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο τομέα ώστε να αποφευχθεί πίεση της τρόικας για απολύσεις, με εξαίρεση τις απολύσεις επίορκων υπαλλήλων.