Έρχεται πακέτο για 700.000 ανέργους

Ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.

Κεντρικό ρόλο στη συζήτηση διαδραμάτισε το πρόβλημα της ανεργίας, και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους εκλήθη στη σύσκεψη και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος αναμένεται να ενημερώσει τους κυβερνητικούς εταίρους για την επικείμενη σύγκληση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, την πρότασή του για εγγραφή αυτοαπασχολούμενων στα μητρώα του ΟΑΕΔ, αλλά και την πορεία εφαρμογής του προγράμματος “Αριάδνη” για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Στο "τραπέζι" τέθηκε επίσης το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο.

Στη σύσκεψη συμμετέχει και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, που αναμένεται να αναφερθεί στην πορεία των αποκρατικοποιήσεων.

Λίγο μετά τις 20:00 αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου ο Γιάννης Βρούτσης, που δήλωσε στους ρεπόρτερ ότι ενημέρωσε τους αρχηγούς για τις προτάσεις του σχετικά με την αντιμετώπιση της ανεργίας, χωρίς να σχολιάσει κάτι άλλο.

Στις 20:30 περίπου αποχώρησε και ο Γιάννης Στουρνάρας, που απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε ότι στη σύσκεψη έγινε μία λεπτομερής κουβέντα για την ελληνική οικονομία και για ενδεχόμενες πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας ειδικά των νέων. "Θα προσπαθήσουμε να μεγιστοποιήσουμε τους πόρους για την ανεργία", πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας, και επανέλαβε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί η ανεργία, και ιδιαίτερα η ανεργία των νέων. 

Κουβέλης: Δε θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο

Για συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη απόφαση για την αντιμετώπιση της ανεργίας που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες έκανε λόγο ο Φώτης Κουβέλης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ τόνισε πως δε θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο, καθώς "η αξιολόγηση είναι η διαδικασία εκείνη που δίνει απάντηση στο ζήτημα της αποτελεσματικότητας", όπως τόνισε, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να απομακρυνθούν από το Δημόσιο οι υπάλληλοι που έχουν κριθεί επίορκοι.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "κανένας άνεργος δε θα μείνει έξω από το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης", ενώ επεσήμανε πως θα υπάρξει μέριμνα για οικογένειες χωρίς εργαζόμενα μέλη, καθώς και ότι με μέρος του ΕΣΠΑ θα προχωρήσει η κατάρτιση και περαιτέρω εκπαίδευση άνεργων νεων γυναικών και ανδρών.

Πρότεινε ακόμα μία προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης με τις τράπεζες, που θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση της αγοράς, ώστε αυτή να μπορέσει να λειτουργήσει.

Βενιζέλος: Κανένας άνεργος δε θα μείνει ακάλυπτος

"Κανένας άνεργος δε θα μείνει ακάλυπτος", τόνισε σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας ότι απαιτείται ένα ειδικό πρόγραμμα για 700.000 ενδιαφερόμενους, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ που θα μεταφερθούν στο κοινωνικό ταμείο είτε μέσω των Δήμων, είτε μέσω επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις γύρω από τη Δημόσια Διοίκηση, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να προχωρήσουν οι διαδικασίες της κινητικότητας, ώστε να μην υπάρχει καμία "μυθολογία", όπως είπε χαρακτηριστικά, περί απολύσεων στο Δημόσιο.

Τόνισε ακόμα ότι δεν μπορεί ένας ανάπηρος που περιμένει να κριθεί από την αντίστοιχη επιτροπή να μην παίρνει τη σύνταξή του στο εν τω μεταξύ διάστημα, και ξεκαθάρισε ότι θα παίρνει σύνταξη, και αν κριθεί ότι δεν την παίρνει ορθά θα κινούνται οι διαδικασίες εναντίον του.

Μαζί και στο γεύμα εργασίας

Πρόσκληση για συμμετοχή στο αυριανό γεύμα εργασίας με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, στο Μέγαρο Μαξίμου δέχτηκαν σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.