Κλειστές τράπεζες και capital controls: Τι σημαίνουν για τους πολίτες

Λουκέτο μπαίνει στις ελληνικές τράπεζες από αύριο Δευτέρα ενώ επιβάλλονται έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), όπως αποφάσισε το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας.

Πώς επηρεάζει όμως η απόφαση αυτή την καθημερινότητα των πολιτών;

- Επιβολή πλαφόν στις αναλήψεις π.χ. 100 ευρώ ημερησίως, ανά πρόσωπο και ανά τράπεζα. Στο πλαφόν θα συνυπολογίζονται όλες οι αναλήψεις μετρητών, δηλαδή οι αναλήψεις μέσω χρεωστικής ή και προπληρωμένης κάρτας, οι αναλήψεις από ταμείο τράπεζας, καθώς και οι αναλήψεις μέσω πιστωτικής κάρτας έναντι του υπολοίπου λογαριασμού όψεως/τρεχούμενου.

- Δεν θα εξαργυρώνονται επιταγές, αλλά ούτε και θα μεταφέρονται κεφάλαια από τράπεζα σε τράπεζα για πληρωμές.

- Δεν θα «σπάζουν» προθεσμιακές καταθέσεις πριν από την καθορισμένη ημερομηνία λήξης, εκτός και εάν τα χρήματα πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή δανείου στην ίδια τράπεζα.

- Οι επιχειρηματίες θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν οποιαδήποτε υποχρέωσή τους πλην των ανειλημμένων προ της επιβολής των περιοριστικών μέτρων και μάλιστα με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων στην ΤτΕ.

- Υποβολή δικαιολογητικών θα απαιτεί ακόμη και η πληρωμή μισθών.

- Θα απαγορευτεί η εξαγωγή χρημάτων στο εξωτερικό και θα μπει πλαφόν για λόγους όπως σπουδές, νοσηλεία ή ταξίδι αναψυχής στο εξωτερικό.