Σήμερα “κληρώνει” για το φορολογικό

Κρίσιμη συνεδρίαση για την οριστικοποίηση του φορολογικού νομοσχεδίου θα διεξαχθεί σήμερα στις 4 το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Στο επίκεντρο της συνεργασίας του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς θα τεθεί η κατάργηση του ειδικού αφορολογήτου προστατευόμενων παιδιών και η αντικατάστασή του με μια απευθείας εισοδηματική ενίσχυση στις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος. Στο πλαίσιο της ίδιας σύσκεψης αναμένεται να εξετασθούν και θέματα που σχετίζονται με τις αποδείξεις, αλλά και με το αφορολόγητο του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων.

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στηρίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να υπαναχωρήσει στο ζήτημα της κατάργησης του ειδικού αφορολογήτου προστατευόμενων παιδιών το οποίο έχει ήδη περιληφθεί στο Μνημόνιο ως προαπαιτούμενη δράση. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σαμαράς έχει ζητήσει η απευθείας εισοδηματική ενίσχυση που θα δίνεται στις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος να είναι τεκμηριωμένα και εμφανώς μεγαλύτερη από την αντίστοιχη φοροαπαλλαγή που ισχύει με το υφιστάμενο σύστημα. Σε κάθε όμως περίπτωση η πρόνοια που έχει ληφθεί αφήνει εκτός εισοδηματικής ενίσχυσης νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ, κάτι που προκαλεί την αντίδραση ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς.

Μέχρι σήμερα οικογένεια με ένα παιδί είχε πρόσθετο αφορολόγητο 2.000 ευρώ και απολάμβανε έκπτωση φόρου 200 ευρώ ετησίως, οικογένεια με δυο παιδιά είχε έκπτωση φόρου 400 ευρώ ετησίως, ενώ οικογένεια με τρία παιδιά είχε έκπτωση φόρου 700 ευρώ ετησίως.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει εξετάσει τρόπους επέκτασης της απευθείας εισοδηματικής ενίσχυσης και σε οικογένειες με εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

Η σχεδιαζόμενη εισοδηματική ενίσχυση ξεκινά από τα 40 ευρώ τον μήνα για το πρώτο παιδί, αυξάνεται στα 80 ευρώ για το δεύτερο παιδί, θα ανέρχεται στα 130 ευρώ τον μηνά για το τρίτο παιδί και στα 180 ευρώ τον μήνα για το τέταρτο παιδί. Για το πέμπτο παιδί και καθένα από τα επόμενα παιδιά αυξάνεται στα 60 ευρώ.

Οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ (416 ευρώ μηναίο εισόδημα έκαστος γονέας) θα λαμβάνουν το σύνολο του επιδόματος, ενώ δεν θα χορηγείται σε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ. Οι οικογένειες με εισόδημα από 10.001 έως 20.000 ευρώ θα λαμβάνουν τα 2/3 του επιδόματος και οι οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα από 20.001 έως 30.000 ευρώ θα λαμβάνουν μόλις το 1/3 του επιδόματος.