Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα

Ακόμα πιο ευνοϊκούς όρους για να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς την εφορία ετοιμάζεται να ανακοινώσει προς ιδιώτες και επιχειρήσεις το υπουργείο Οικονομικών. Το γεγονός ότι τα χρέη αυτά έχουν εκτοξευθεί στα 54,5 δισεκατομμύρια ευρώ έχει σημάνει συναγερμό στην Καραγιώργη Σερβίας, όπου αναζητούνται λύσεις για να εισπραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα.

Έτσι, υπό τις πιέσεις και της τρόικας, που είπε “Όχι” στο ενδεχόμενο νέας περαίωσης και άφεσης αμαρτιών σε παραβάτες, προωθείται στην ουσία διεύρυνση της υφιστάμενης ρύθμισης, η οποία – σύμφωνα με πληροφορίες – θα περιλαμβάνει :

  • Δυνατότητα αποπληρωμής έως και σε 36 δόσεις, και – σε περίπτωση, που ο φορολογούμενος δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε σε αυτές – επέκτασή τους σε 48.
  • Ελάχιστο ποσό καταβολής στα 100 ευρώ – ενδεχομένως και χαμηλότερα – από 300, που ισχύει σήμερα.
  • Πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων, ανεξαρτήτως του αριθμού των δόσεων, η οποία, όμως, θα επέρχεται στο τέλος της χρονικής διάρκειας της ρύθμισης και αφού ο φορολογούμενος έχει φανεί συνεπής και έχει πληρώσει κανονικά το σύνολο των δόσεων. Δεν έχει διευκρινιστεί αν το ποσό των προσαυξήσεων θα επιστρέφεται τοις μετρητοίς ή θα συμψηφίζεται με τις τότε πιθανές τρέχουσες οφειλές του φορολογούμενου.

Ενδεικτική, πάντως, των πιέσεων, που άσκησε η τρόικα για να μην υπάρξει νέα ρύθμιση, είναι η δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου : “Εξετάζουμε, όπως έχω πει κατ΄ επανάληψη, μία επέκταση μέσα στο υφιστάμενο πλαίσιο. Είναι κάτι όμως στο οποίο τώρα έχουμε καταλήξει και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε μία ανακοίνωση γι΄ αυτό το ζήτημα. Δεν μπορούμε όμως να ξεφύγουμε από το υφιστάμενο πλαίσιο, μπορούμε να το βελτιώσουμε, αλλά όχι να κάνουμε ειδικές ρυθμίσεις πέρα από αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων… Υπάρχουν τα κριτήρια, βάσει των οποίων αποφαίνεται η αρμόδια υπηρεσία για τον αριθμό των δόσεων σε πρώτη φάση και μετά από επαναίτηση σε δεύτερη φάση. Αυτά τα κριτήρια -και επεκτείνοντας όχι μόνο αυτά τα κριτήρια αλλά και δίνοντας και ουσιαστική αντιμετώπιση στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων- στην οικονομική τους συμπεριφορά με πραγματικά στοιχεία, υπάρχει περιθώριο για να βελτιωθεί το υφιστάμενο καθεστώς δόσεων, χωρίς όμως να ανατραπεί η διαδικασία που προβλέπεται.”