Δεν έρχεται η τρόικα αν δε βρεθεί σημείο επαφής στο ασφαλιστικό

Το ασφαλιστικό είναι το μεγάλο “αγκάθι” της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, καθώς η αδιαλλαξία των δανειστών στο θέμα αυτό οδηγεί σε αδιέξοδο τις συζητήσεις για την αξιολόγηση του προγράμματος και προκαλεί ανησυχίες για το αν η τελευταία αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, όταν η ελληνική πλευρά ελπίζει πως θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την επόμενη ημέρα μετά τη λήξη του Μνημονίου.

Η τρόικα δεν επιστρέφει για την τελική αξιολόγηση αν δε βρεθεί σημείο επαφής με την κυβέρνηση, αν και στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί αισιοδοξία για την έλευση των εκπροσώπων των δανειστών, καθώς τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσαν το βράδυ της Δευτέρας, μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι η τρόικα θα επιστρέψει “εγκαίρως” (κατά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης) ή “σύντομα (σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών).

Στη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος τα ανοιχτά θέματα του κυβερνητικού συνασπισμού με την τρόικα, με τον υπουργό Οικονομικών να επιχειρεί να εμφανιστεί αισιόδοξος, με τις δηλώσεις του να παραπέμπουν για μία ακόμη φορά στη γραμμή προληπτικής στήριξης.

Μετά τη συνάντηση του με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γκίκα Χαρδούβελη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι στόχος τους είναι να βγει η Ελλάδα στο ξέφωτο, αλλά με έναν “θώρακα ασφαλείας”, που δε θα επιτρέπει κερδοσκοπικά παιχνίδια των αγορών σε βάρος της χώρας.

“Ο υπουργός οικονομικών, κ. Χαρδούβελης, μας ενημέρωσε για το τι συνέβη στο Eurogroup. Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή και δύσκολη, αλλά και η τελευταία πριν βγούμε από το Μνημόνιο και την επιτήρηση, γιατί έχουμε ως στόχο να ολοκληρώσουμε την τελευταία επιθεώρηση και να οργανώσουμε την επόμενη φάση στο πλαίσιο που προβλέπει η Ε.Ε. Η τρόικα θα επιστρέψει εγκαίρως”, ήταν η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Ο κ. Βενιζέλος μάλιστα επεσήμανε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να ολοκληρωθεί “το ταχύτερο δυνατό, πριν αρχίσει η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία. Πάντα υπάρχει ερώτημα και δίλημμα. Ή θα διαλέξουμε μια λύση που έχουμε παλέψει με θυσία και κόπο και είναι σίγουρη ή άλλες λύσεις που είναι ασαφείς και επισφαλείς”.