Βενιζέλος: Η Τρόικα θα επιστρέψει… εγκαίρως

“Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή και δύσκολη, αλλά είναι η τελευταία πριν την έξοδο από το μνημόνιο και την επιτήρηση της τρόικας”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως σημείωσε, ο διπλός στόχος της κυβέρνησης είναι τώρα αφενός να ολοκληρωθεί η τελευταία επιθεώρηση της τρόικας, και αφετέρου να οργανωθεί η επόμενη φάση, μέσα στο προβλεπόμενο κοινοτικό πλαίσιο.

“Θέλουμε να βγούμε στο ξέφωτο”, υπογράμμισε, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση θέλει να γίνει η Ελλάδα μία φυσιολογική χώρα, με έναν “θώρακα ασφαλείας” από τυχόν κερδοσκοπικά παιχνίδια των αγορών.

Ερωτηθείς πότε θα επιστρέψει η τρόικα, απάντησε πως “θα επιστρέψει εγκαίρως”, ώστε να έχει τελειώσει η διαπραγμάτευση πριν το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, και σε κάθε περίπτωση ο λαός θα έχει στη διάθεσή του την ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους πριν από τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής, ώστε να αλλάξει σελίδα η χώρα με ασφαλή τρόπο.

"Πάντα υπάρχει ένα ερώτημα και ένα δίλημμα σε όλες τις καταστάσεις που έχουν μια ιστορική αξία. Ή θα διαλέξουμε, ως λαός και ως Έθνος, μια λύση που την έχουμε παλέψει με θυσίες και κόπους, η οποία όπως είναι όχι μόνο οργανωμένη και συγκεκριμένη αλλά και σίγουρη ή θα διαλέξουμε άλλες λύσεις, οι οποίες δεν μπορούν να περιγραφούν, είναι ασαφείς, είναι επισφαλείς, είναι υψηλού ρίσκου και θέτουν σε κίνδυνο τις θυσίες του ελληνικού λαού", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Η δήλωση αυτή έχει ενδιαφέρον, καθώς γεννά ερωτηματικά για το τι ακριβώς εννοούσε με τη φράση αυτή, εφόσον η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη πως θα βρει τελικά τους 180 βουλευτές που χρειάζονται για να ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και είναι βέβαιο ότι από πολλούς θα εκληφθεί ως έμμεση παραδοχή ότι τον ερχόμενο Μάρτιο θα διεξαχθούν εκλογές.

Χαρδούβελης: Σύντομα θα έρθει η τρόικα

Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, από την πλευρά του εξέφρασε την αισιοδοξία του πως σύντομα η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ εμφανίστηκε σίγουρος πως υπάρχει χρόνος για να βρεθεί λύση μέχρι το κρίσιμο Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, η τρόικα δεν έχει ανοίξει νέα ζητήματα και τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα είναι τα γνωστά που βρίσκονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.