Η παράταση στο Ε9 κρίνεται από τον ανασχηματισμό

Ο ανασχηματισμός φαίνεται ότι κρίνει την παράταση στο Ε9. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει αν ο Γιάννης Στουρνάρας θα μείνει στο υπουργείο οικονομικών ή αν θα αναλάβει νέος υπουργός, γεγονός που ενδέχεται να έχει παρενέργειες στην παράταση του Ε9.

Συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων φαίνεται πως θα προχωρήσει σε έμμεση παράταση της προθεσμίας.

Ο Χάρης Θεοχάρης εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδώσει απόφαση την ερχόμενη εβδομάδα, με την οποία θα δίνεται νέα προθεσμία 2-3 μηνών για διορθώσεις, ώστε όσοι δεν προλάβουν να υποβάλουν τη δήλωση Ε9, να προχωρήσουν σε διόρθωση χωρίς να επιβαρυνθούν με τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Ωστόσο σε περίπτωση που υπάρξει αλλαγή υπουργού δεν είναι βέβαιο ότι η παράταση στο Ε9 θα εγκριθεί, αλλά και ότι θα είναι το πρώτο θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί ο νέος υπουργός.

"Δε θα δώσουμε παράταση για το Ε9. Οι πολίτες πρέπει να ασχοληθούν από το Σάββατο με τις δηλώσεις Ε1", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης, που απηύθυνε χαιρετισμό σε εκδήλωση η οποία διοργανώθηκε στο Επαγγελματικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με θέμα την καταπολέμηση της διαφοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπ. Οικονομικών σκέφτεται να δώσει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους -μετά την έκδοση του ΕΝ.Φ.Ι.Α.- να καταθέτουν εντός τρίμηνης προθεσμίας τροποποιητικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις Ε9 χωρίς πρόστιμα ή προσαυξήσεις.

Με τη νομοθετική ρύθμιση που προωθείται,  θα παρέχεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να υποβάλουν το Ε9 του 2014 κατά το χρονικό διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Με τη ρύθμιση αυτή θα δοθεί η δυνατότητα, σε όσους δεν πρόλαβαν να υποβάλουν το Ε9 (η προθεσμία λήγει σήμερα) να το πράξουν στο ανωτέρω διάστημα.Σύμφωνα με πληροφορίες οι φορολογούμενοι θα μπορούν να μεταβάλουν πληροφοριακά στοιχεία για τα σπίτια, τα οικόπεδα, τα αγροτεμάχια και τα λοιπά ακίνητα που κατείχαν την 1η-1-2014 και τα οποία είχαν συμπεριλάβει σε δηλώσεις Ε9 των ετών 2005-2014, υποβάλλοντας αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 έτους 2014 χωρίς επιβαρύνσεις με πρόστιμα.

Ο Χάρης Θεοχάρης επικοινώνησε με τον Κωνσταντίνο Κόλλια πρόεδρο του Οικονομικού επιμελητηρίου και του διεμήνυσε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα παράτασης της προθεσμίας, η οποία λήγει στις 31 Μαΐου, όμως εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδώσει απόφαση την ερχόμενη εβδομάδα, με την οποία θα δίνεται νέα προθεσμία 2-3 μηνών για διορθώσεις, ώστε όσοι δεν προλάβουν να υποβάλουν τη δήλωση Ε9, να προχωρήσουν σε διόρθωση χωρίς να επιβαρυνθούν με τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

"Τα νέα προβλήματα, που παρουσιάζονται ξανά από χθες στο TAXISNET, καθιστούν αδύνατη την υποβολή Ε9 από τους φορολογούμενους στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων", αναφέρει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κ. Κόλλιας και ζητάει παράταση για το Ε9.