Αναλυτικές οδηγίες για την υποβολή του Ε9

ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΝΤΡΑ ΓΕΡΑΓΓΕΛΟΥ

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν φέτος οι φορολογούμενοι που είναι υπόχρεοι σε δήλωση Ε9, μιας και βάση των στοιχείων που θα δηλώσουμε θα υπολογιστεί και ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας ΕΝ.Φ.Ι.Α. Έτσι μια λάθος ή ελλειπής καταγραφή ακινήτου μπορεί να μας κοστίζει ακριβά.

Υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης Ε9, είναι όσοι είχαν μεταβολές στα ακίνητα τα οποία είχαν δηλώσει την περίοδο 2005-2013, αλλά και όσοι απέκτησαν νέο ακίνητο την χρήση 2013.

Επίσης λόγω του ότι πλέον τα ακίνητα που έχουμε στην ιδιοκτησία μας πρέπει να εμφανίζονται στην πραγματική τους κατάσταση και χρήση , εφόσον έχουμε τακτοποιήσει ή νομιμοποιήσει ημιυπαίθριους χώρους ή έχουμε αλλαγές χρήσης, ανεξάρτητα με ποιον νόμο τα τακτοποιήσαμε θα πρέπει να τα δηλώσουμε στο Ε9.

Η δήλωση Ε9 υποβάλλεται υποχρεωτικά μέσω taxisnet. Για το λόγο αυτό ο φορολογούμενος πρέπει να είναι πιστοποιημένος χρήστης των υπηρεσιών του taxisnet.

Κατ’εξαίρεση η σύζυγος που δεν διαθέτει δικούς της κωδικούς μπορεί να υποβάλλει την δήλωσή της με τους κωδικούς πρόσβασης του συζύγου της .Το ίδιο ισχύει και για ανήλικα, προστατευόμενα τέκνα.

Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει αποβιώσει η δήλωση υποβάλλεται χειρόγραφα στην αρμόδια ΔΟΥ , από τους νόμιμους κληρονόμους του. Θα πρέπει να έχει προηγηθεί η δήλωση του θανάτου στο τμήμα μητρώου της εφορίας.

Για οποιαδήποτε μεταβολή δηλώσουμε θα πρέπει να αναγράψουμε υποχρεωτικά την αιτιολογία μεταβολής αλλά και τα στοιχεία του συμβολαίου απόκτησης ή μεταβίβασης της ιδιοκτησίας. Σε περίπτωση που αποκτούμε ακίνητο λόγω κληρονομικής διαδοχής ή διαθήκης θα πρέπει να δηλώσουμε και το ΑΦΜ του θανόντος καθώς και την ημερομηνία θανάτου του.

Διαβάστε ακόμη: Εφορία - Αντίστροφη μέτρηση για το Ε9

Πώς θα αναγράψουμε τα ακίνητα στο Ε9

1)Κάθε ιδιοκτησία γράφεται σε μια γραμμή της δήλωσης. Κτίσματα επί οικοπέδου για τα οποία δεν υπάρχει σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας, τα αναγράφουμε σε χωριστή γραμμή το καθένα (ανά όροφο) και σε μία εξ αυτών αναγράφουμε και τα στοιχεία του οικοπέδου. Είναι πολύ σημαντικό να μην παραλείψουμε να αναγράψουμε την συνολική επιφάνεια των κτισμάτων που υπάρχουν στο οικόπεδο και που προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης. Στη περίπτωση της ‘’ πολυκατοικίας’’ , αναγράφουμε την κάθε ιδιοκτησία ανά όροφο σε χωριστή γραμμή, αλλά δεν απαιτείται η συμπλήρωση των στοιχείων του οικοπέδου. (Πολυκατοικία θεωρείται κάθε πολυώροφη οικοδομή ,εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού, που αποτελείται από τρεις τουλάχιστον ορόφους, ή η οικοδομή που ανεξάρτητα των αριθμών των ορόφων έχει κτισμένη επιφάνεια συνολικού εμβαδού 500τ.μ.)

2)Αυθαίρετα κτίσματα ή κτίσματα χωρίς σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας αναγράφονται με την μικτή τους επιφάνεια, δηλαδή μαζί με την επιφάνεια των κλιμακοστασίων, πλατύσκαλων κλπ

3)Σε κτίσμα, το οποίο έχει υπαχθεί σε σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας , θα πρέπει να αναγράψουμε την καθαρή επιφάνεια των κύριων ή των βοηθητικών χώρων. Αν δεν γνωρίζουμε την καθαρή επιφάνεια ,λόγω του ότι στο συμβολαιογραφικό έγγραφο αναφέρεται ή μικτή, θα αφαιρέσουμε το 10% από την μικτή επιφάνεια.

4)Ως έτος κατασκευής του ακίνητου θεωρείται η ημερομηνία έκδοσης της αδείας ή ημερομηνία τελευταίας αναθεώρησής της. Σε περιπτώσεις που έχουμε κτίσμα με τμήματα διαφορετικής παλαιότητας , γράφουμε ως έτος κατασκευής το έτος έκδοσης της νεότερης αδείας. Τέλος αν δεν υπάρχει άδεια οικοδομής , θα γράψουμε εκείνο το έτος κατασκευής το οποίο προκύπτει από δημόσιο έγγραφο.

5)Ένα κτίσμα θεωρείται ‘’ τυφλό’’ όταν έχει πρόσοψη αποκλειστικά σε ακάλυπτο χώρο, σε αίθριο ή στοά. Ένα οικόπεδο θεωρείται τυφλό όταν δεν έχει καμία πρόσοψη σε δρόμο ή πλατεία. Αν ένα κτίσμα δεν είναι τυφλό, θα πρέπει να αναγράψουμε στην ίδια σειρά και τα στοιχεία του οικοπέδου. Στην περίπτωση που το οικόπεδο είναι τυφλό θα πρέπει να γραφτεί σε χωριστεί γραμμή, αναφέροντας και την συνολική επιφάνεια των κτισμάτων που βρίσκονται σε αυτό.

6)Βοηθητικοί χώροι (αποθήκες, θέσεις στάθμευσης, κολυμβητικές δεξαμενές κλπ), οι οποίοι σύμφωνα με την σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο αναγράφονται σε χωριστή γραμμή. Αντίθετα οι βοηθητικοί χώροι που αποτελούν παρακολουθήματα της κύριας ιδιοκτησίας , αναγράφονται στην ίδια σειρά με αυτή.Εάν δεν γνωρίζουμε την επιφάνεια της θέσης στάθμευσης , θεωρούμε ότι είναι 20τ.μ.Κοινόχρηστες αποθήκες, θέσεις στάθμευσης ή δεξαμενές κολύμβησης, δηλώνονται από όλους τους συνιδιοκτήτες ανάλογα με το ποσοστό του καθενός.

7) Οριζόντιες ιδιοκτησίες, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί αλλά την 1η Ιανουαρίου 2014 δεν έχει κατασκευαστεί ο φέρων οργανισμός (σκελετός) αυτών, δηλώνονται ως οικόπεδα με τα ποσοστά ιδιοκτησίας ή συνιδιοκτησίας επί αυτού. Σε περίπτωση όμως που, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013, έχει μεταβιβαστεί με οριστικό συμβόλαιο ακίνητο ανεγειρόμενης οικοδομής σε οποιοδήποτε στάδιο, ακόμη και πριν την έναρξη εργασιών επί του οικοπέδου, εφόσον προβλέπεται ότι αυτό θα παραδοθεί αποπερατωμένο στον αγοραστή, δηλώνεται ως αποπερατωμένο.

8)Εάν σε ένα ακίνητο έχουν γίνει ουσιώδης παρεμβάσεις και επεκτάσεις κα ιη χρήση του διαφέρει από αυτή που αναφέρεται στην οικοδομική άδεια ή στην πράξη σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας , εμείς θα πρέπει να το αναγράψουμε στην κατηγορία που εντάσσεται με την νέα του μορφή.

9)Το δικαίωμα υψούν που αποτελεί αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία , αναγράφεται ως οικόπεδο( η συνολική επιφάνεια του οικοπέδου) και ως ποσοστό ιδιοκτησίας γράφουμε τα χιλιοστά του υψούν που αναφέρονται στη σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας (αφού τα μετατρέψουμε σε εκατοστά)

10) Όταν έχουμε περιπτώσεις κάθετης ιδιοκτησίας επί οικοπέδου, ως επιφάνεια οικοπέδου θα αναγράψουμε το σύνολο των τετραγωνικών αυτού και ως ποσοστό συνιδιοκτησίας , το ποσοστό επί του οικοπέδου που αντιστοιχεί στην κάθετη ιδιοκτησία.

11)Δεν αναγράφονται στοιχεία κτίσματος όταν υπάρχει παντελής έλλειψη στέγης. Αν υπάρχει μερική έλλειψη στέγης ή άλλες ουσιώδεις βλάβες του κτίσματος, που το καθιστούν μη λειτουργικό, τότε αναγράφεται ως ημιτελές.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Μονοκατοικία ορίζεται το μοναδικό κτίσμα, προορισμένο για κατοικία, που βρίσκεται μέσα σε οικόπεδο ή γήπεδο ή κάθετη ιδιοκτησία, αποτελεί λειτουργικά μία μόνο κατοικία με τους βοηθητικούς της χώρους, η οποία μπορεί να εκτείνεται σε έναν ή σε περισσότερους ορόφους, οι οποίοι επικοινωνούν μεταξύ τους και αποτελούν ενιαία λειτουργική ενότητα. Ως επιφάνεια των κυρίων και βοηθητικών χώρων αναγράφεται το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων αυτών και ως όροφος αναγράφεται ο υψηλότερος.

ΚΩΔ:2

Κατοικία\διαμέρισμα ορίζεται κάθε κτίσμα, προορισμένο για το σκοπό αυτό, μαζί με τα παρακολουθήματά του και το οποίο δεν είναι μονοκατοικία. Κατοικία ή διαμέρισμα που αποτελείται από περισσότερες της μιας αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες σύμφωνα με τον τίτλο κτήσης, με αποκλειστικά ενιαία λειτουργική ενότητα, η οποία εκτείνεται σε περισσότερους από έναν ορόφους, αναγράφεται σε μία γραμμή. Ως επιφάνεια των κυρίων και βοηθητικών χώρων αναγράφεται το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων αυτών και ως όροφος αναγράφεται ο υψηλότερος.

ΚΩΔ:1

Επαγγελματική στέγη ορίζεται το κτίσμα, με τους βοηθητικούς του χώρους, το οποίο ενδεικτικά χρησιμοποιείται ως κατάστημα ή γραφείο και δεν εντάσσεται στις περιπτώσεις δ΄, ε΄, στ΄, ζ΄, η΄ και θ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 2 της υπ’ αριθμ. 1129485/479/3.12.1996 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών (Β΄ 1152), με τις προϋποθέσεις που ορίζονται σε αυτή.

ΚΩΔ:3

Γεωργική\κτηνοτροφική αποθήκη ορίζεται το κτίσμα στο οποίο φυλάσσονται ζωοτροφές, σπόροι, γεωργικά εργαλεία και μηχανήματα, ή τα κτήρια που στεγάζουν ζώα και στα οποία εκτελούνται απλές εργασίες εκτροφής και γενικά φροντίδας ζώων.

ΚΩΔ:5

Αποθήκη ορίζεται ο αποθηκευτικός χώρος, σύμφωνα με την άδεια οικοδομής και τη χρήση του, οποιουδήποτε μεγέθους, που αποτελεί αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία και δεν εντάσσεται στην κατηγορία των γεωργικών ή κτηνοτροφικών αποθηκών, ανεξάρτητα από τον όροφο στον οποίο βρίσκεται.

ΚΩΔ:5

Θέση στάθμευσης ορίζεται ο ιδιωτικός χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, όπως προσδιορίζεται είτε από την οικοδομική άδεια είτε από τον τίτλο κτήσης, που αποτελεί αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία.

ΚΩΔ:2

Σταθμός αυτοκινήτων ορίζεται ο σταθμός αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης, μετά των παραρτημάτων του, ο οποίος διαθέτει αντίστοιχη οικοδομική άδεια και άδεια λειτουργίας. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει άδεια οικοδομής ειδικού κτηρίου, αποδεικτικό στοιχείο της χρήσης μπορεί να αποτελεί κάθε πρόσφορο δημόσιο έγγραφο. Αν έχει διακοπεί η λειτουργία του σταθμού αυτοκινήτων λόγω παύσης εργασιών, αρκεί η άδεια λειτουργίας πριν τη διακοπή. Στις περιπτώσεις που δεν συντρέχουν αθροιστικά οι προϋποθέσεις αυτές, το κτήριο θεωρείται επαγγελματική στέγη

ΚΩΔ:7

Βιομηχανικό-βιοτεχνικό κτίριο είναι το κτίριο που διαθέτει αντίστοιχη οικοδομική άδεια και άδεια λειτουργίας, μετά των παραρτημάτων του. Επίσης βιομηχανικό – βιοτεχνικό κτίριο θεωρείται το κτίσμα στο οποίο πραγματοποιείται μαζική διαλογή, συσκευασία ή μεταποίηση αγροτικών προϊόντων ή οργανωμένη συλλογή, επεξεργασία και μεταποίηση κτηνοτροφικών προϊόντων, σφαγείων και γενικά οργανωμένες γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες καθώς και τα ψυγεία – αποθήκες. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει άδεια οικοδομής ειδικού κτηρίου, αποδεικτικό στοιχείο της χρήσης μπορεί να αποτελεί κάθε πρόσφορο δημόσιο έγγραφο. Αν έχει διακοπεί η λειτουργία της βιομηχανίας – βιοτεχνίας λόγω παύσης εργασιών, αρκεί η άδεια λειτουργίας πριν τη διακοπή. Στις περιπτώσεις που δεν συντρέχουν αθροιστικά οι προϋποθέσεις αυτές, το κτήριο θεωρείται επαγγελματική στέγη.

ΚΩΔ:8

Τουριστική εγκατάσταση είναι το κτίριο που διαθέτει αντίστοιχη οικοδομική άδεια και άδεια λειτουργίας, μετά των παραρτημάτων του. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει άδεια οικοδομής ειδικού κτηρίου, αποδεικτικό στοιχείο της χρήσης μπορεί να αποτελεί κάθε πρόσφορο δημόσιο έγγραφο. Αν έχει διακοπεί η λειτουργία λόγω παύσης εργασιών, αρκεί η άδεια λειτουργίας πριν τη διακοπή. Στις περιπτώσεις που δεν συντρέχουν αθροιστικά οι προϋποθέσεις αυτές, το κτίριο θεωρείται επαγγελματική στέγη. Ενοικιαζόμενα δωμάτια ή διαμερίσματα, για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια οικοδομής κατοικίας, στη δήλωση στοιχείων ακινήτων αναγράφονται ως κατοικίες. Ενοικιαζόμενα δωμάτια ή διαμερίσματα για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια οικοδομής επαγγελματικής στέγης και έχουν την προβλεπόμενη άδεια λειτουργίας ενοικιαζομένων δωματίων, στη δήλωση στοιχείων ακινήτων αναγράφονται ως επαγγελματικές στέγες.

ΚΩΔ:9

Εκπαιδευτήριο είναι το κτίριο που διαθέτει αντίστοιχη οικοδομική άδεια και άδεια λειτουργίας, μετά των παραρτημάτων του. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει άδεια οικοδομής ειδικού κτηρίου, αποδεικτικό στοιχείο της χρήσης μπορεί να αποτελεί κάθε πρόσφορο δημόσιο έγγραφο. Αν έχει διακοπεί η λειτουργία λόγω παύσης εργασιών, αρκεί η άδεια λειτουργίας πριν τη διακοπή. Στις περιπτώσεις που δεν συντρέχουν αθροιστικά οι προϋποθέσεις αυτές, το κτήριο θεωρείται επαγγελματική στέγη.

ΚΩΔ:10

Αθλητική εγκατάσταση είναι το κτίριο που διαθέτει αντίστοιχη οικοδομική άδεια και άδεια λειτουργίας, μετά των παραρτημάτων του. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει άδεια οικοδομής ειδικού κτηρίου, αποδεικτικό στοιχείο της χρήσης μπορεί να αποτελεί κάθε πρόσφορο δημόσιο έγγραφο. Στις περιπτώσεις που υπάρχει κολυμβητική δεξαμενή σε οικόπεδο ή γήπεδο με κτίσμα, για την οποία έχει εκδοθεί άδεια οικοδομής ειδικού κτιρίου, θεωρείται αθλητική εγκατάσταση.

ΚΩΔ:11

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ Ε9

Εισαγωγή νέου ακινήτου : ΚΩΔ:1

Μεταβολή ακινήτου :ΚΩΔ :2

Διαγραφή ακινήτου :ΚΩΔ :3

Πλήρης κυριότητα :ΚΩΔ :1

Ψιλή κυριότητα :ΚΩΔ :2

Επικαρπία :ΚΩΔ: 3

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής του Ε9 οικονομικού έτους 2014 είναι η 30η Μαϊου.

Σε περίπτωση που υποβάλλουμε λάθος δήλωση έχουμε την δυνατότητα να υποβάλουμε τροποποιητική δήλωση ηλεκτρονικά, εφόσον εκδοθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα.

Αντίστοιχη δυνατότητα έχουμε και για τα έτη 2011-2013

ΣΑΝΤΡΑ ΓΕΡΑΓΓΕΛΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ

ΑΡΡΙΑΝΟΥ 6,ΑΛΙΜΟΣ
ΤΗΛ:210-9955122,210-9958385