Cosco: Θέλουμε να επενδύσουμε κι άλλο στον Πειραιά

Συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη της Cosco είχε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η προοπτική για νέες επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά, υπό το βλέμμα του Κινέζου πρέσβη στην Ελλάδα, Zou Xiaoli, και εν όψει της επικείμενης επίσκεψης στην Ελλάδα του πρωθυπουργού της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ.

Το ενδιαφέρον της COSCO για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά επιβεβαίωσαν και οι τοποθετήσεις των δύο πλευρών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Cosco, Sun Yueying, ξεκαθάρισε ότι η ανάπτυξη της επένδυσης αποτελεί ταυτόχρονα και ευκαιρία για την ανάπτυξη του λιμανιού. Για το ζήτημα της έκβασης του φιλικού διακανονισμού μεταξύ ΟΛΠ και Cosco, ειδικότερα, η κυρία Yueying επεσήμανε τη μεγάλη σημασία που δίνουν στο να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία.

Η συμφωνία, γνωστή πλέον ευρέως και ως φιλικός διακανονισμός, προβλέπει η Cosco να διαμορφώσει και το δυτικό τμήμα του προβλήτα ΙΙΙ, ώστε να ανεβεί η συνολική δυναμικότητα του λιμανιού άνω των 6 εκατ. TEU, από περί τα 4 εκατ. σήμερα. Η σύμβαση μεταξύ Cosco και ΣΕΠ ή Piraeus Container Terminal, όπως ονομάζεται η θυγατρική της Cosco Pacific, δεσμεύει τους Κινέζους για νέες επενδύσεις ύψους 230 εκατ. Ευρώ.

“Η παρουσία της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά τα τελευταία χρόνια έχει επιφέρει μεγάλα οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο, καθώς έχει καταγράψει μια μεγάλη αύξηση στην κίνηση των εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά. Έχει αποδειχθεί μία από της πιο σημαντικές και κερδοφόρες επενδύσεις που έχουν γίνει σε λιμάνια παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια. Για αυτό και, μαζί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, προσπαθούμε κάθε ημέρα να ενισχύσουμε αυτή τη σχέση. Η σχέση μας με την Κίνα, άλλωστε, είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελληνική Κυβέρνηση”, σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Βαρβιτσιώτης.