Κίνα: “Απαγορευμένα” τα Windows 8 στους κρατικούς υπολογιστές

Ένα ακόμα πλήγμα δέχθηκε σήμερα η Microsoft, ο κολοσσός της τεχνολογίας που τα τελευταία χρόνια βλέπει τις πωλήσεις του να συρρικνώνονται λόγω του υψηλού ανταγωνισμού και της ταχύτατης μετάβασης των χρηστών από τους υπολογιστές στα tablets και τα smartphones, καθώς η κυβέρνηση της Κίνας αποφάσισε να απαγορεύσει τη χρήση των Windows 8 σε κυβερνητικούς υπολογιστές, στο πλαίσιο μίας επίσημης οδηγίας για τη χρήση λιγότερο ενεργοβόρων προϊόντων.

Ωστόσο, το επίσημο κινεζικό πρακτορείο Xinhua αναφέρει πως η απαγόρευση έχει σκοπό να διασφαλίσει την ασφάλεια των υπολογιστών, μετά την απόφαση της Microsoft να σταματήσει να υποστηρίζει τα Windows XP, αν και δεν είναι σαφές το πώς η απαγόρευση θα επιτύχει κάτι τέτοιο.

Πάντως, το γεγονός είναι ότι η Microsoft χάνει έδαφος σε μία αγορά η οποία ποτέ δεν της απέφερε τα αναμενόμενα, λόγω και της πειρατείας, εξαιτίας της οποίας, όπως είχε ισχυριστεί το 2011 ο μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Στιβ Μπόλμερ, τα έσοδα της Microsoft στην Κίνα ήταν χαμηλότερα από αυτά στην... Ολλανδία.

Το 2011, η Microsoft για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια κατέγραψε χαμηλότερα έσοδα και κέρδη από την Apple, και από τότε δεν έχει ξαναπάρει “κεφάλι”. Η κύρια αιτία είναι μάλλον προφανής: Η Microsoft καθυστέρησε να μπει στην αγορά των smartphones και των tablets, με αποτέλεσμα να μείνει πολύ πίσω στις αγορές αυτές σε σχέση με εταιρείες όπως η Apple και η Samsung, την ίδια στιγμή που οι πωλήσεις της στον κλάδο των ηλεκτρονικών υπολογιστών μειώνονται δραματικά τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότεροι χρήστες ανά τον κόσμο εγκαταλείπουν τα laptops για χάρη των tablets.

Οι πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν μία απότομη πτώση σε ποσοστό ως και 14% στις πωλήσεις υπολογιστών παγκοσμίως, και σίγουρα η Microsoft έκανε ακόμα χειρότερα τα πράγματα λανσάροντας τα Windows 8, ένα λειτουργικό σύστημα που οι χρήστες υποδέχθηκαν (επιεικώς) ψυχρά, με αποτέλεσμα η Microsoft να προχωρήσει σε σειρά αλλαγών, χωρίς πάντως μέχρι τώρα να φαίνεται να έχει πετύχει να κάνει τα τελευταία της Windows ελκυστικά.

Πρόσφατα η Microsoft εξαγόρασε τη φινλανδική εταιρεία Nokia, επιδιώκοντας να μπει δυναμικά στο χώρο των smartphones, όπου όμως θα είναι δύσκολο να συναγωνιστεί τη Samsung και την Apple, που έχουν ήδη “χτίσει” τα target groups τους και τους φανατικούς οπαδούς τους, ενώ και το λειτουργικό σύστημα της Microsoft για smartphones φαίνεται δύσκολο να κοντράρει στα ίσα το iOS και το Android.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, έχει αναμφίβολα δύσκολο έργο, αν θέλει να ξανακάνει τον αμερικανικό κολοσσό ανταγωνιστικό, σε ένα πεδίο όπου η Microsoft υστερεί εμφανώς...