Στα άδυτα της βιομηχανίας παραγωγής κάνναβης στην Ελλάδα

Στα άδυτα της βιομηχανίας παραγωγής κάνναβης στην Ελλάδα

Τι λέει κορυφαίο στέλεχος εταιρείας που πήρε άδεια για τα «νούμερα» της επένδυσης, τους όρους αλλά και τα κέρδη που περιμένει

Ξεκίνησε και επίσημα η κούρσα για την καλλιέργεια και την επεξεργασία κάνναβης για φαρμακευτικούς σκοπούς και στην Ελλάδα. Οι «παίκτες» που μπαίνουν στο νέο αυτό πεδίο επιχειρηματικότητας, βεβαίως, προσβλέπουν σε σημαντικά κέρδη από το νέο αυτό τομέα «βιομηχανίας» που μόλις άνοιξε στη χώρα μας.

Μια από τις πρώτες εταιρείες που πήραν νόμιμη άδεια είναι και η BIOMECANN Α.Ε. που εδρεύει στη Λάρισα. Σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Παραπολιτικά η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Μαρία Κουμαριανού, η εκτιμώμενη επένδυση αγγίζει τα 9,5 εκατ. ευρώ. Οι άδειες έχουν πενταετή διάρκεια ενώ η επικαιροποίηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο.

Όπως λέει η κ. Κουμαριανού, ξένοι επενδυτές, ήδη από το 2017, αναγνωρίζοντας τις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται από την φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα ανέπτυξαν επιχειρηματικά πλάνα και προχώρησαν στις επενδύσεις στη χώρα.

Η αγγλική επένδυση στην BIOMECANN δημιούργησε εγκαταστάσεις 11 στρεμμάτων. Σύμφωνα με το πλάνο, κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας θα αξιοποιηθεί ένα τμήμα των εγκαταστάσεων και στην πορεία θα αυξηθεί η έκταση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Οι εκτιμήσεις της εταιρείας είναι ότι θα υπάρξει κερδοφορία ήδη από τον 1ο χρόνο.

Κατά το πρώτο έτος, σύμφωνα με την κ. Κουμαριανού, υπολογίζεται ότι θα παραχθούν περίπου 1.000 κιλά αποξηραμένου ανθού κάνναβης καθώς και 5 τόνοι ελαίου.

Από την επένδυση (σε πρώτη φάση τα 9,5 εκατ. και στη συνέχεια άλλα 10,5 εκατ.) θα δημιουργηθούν 120 θέσεις εργασίας.

Συνολικά, από την βιομηχανία καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα θα δημιουργηθούν 770 νέες θέσεις εργασίας. Σημαντικό είναι, όπως σημειώνεται ότι πρόκειται για μια βιομηχανία με έντονα εξαγωγικό χαρακτήρα.

Τα μέτρα ασφαλείας των σχετικών εγκαταστάσεων θα είναι δρακόντεια. Η καλλιέργεια θα γίνεται αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους ή θερμοκήπια, η περίφραξη των εγκαταστάσεων θα έχει ύψος τουλάχιστον 3 μέτρων ενώ θα υπάρχει 24ωρη φύλαξη των εγκαταστάσεων. Η μεταφορά των τελικών προϊόντων θα γίνεται συνοδεία αστυνομικών.