Ευρωσύμβουλοι : Από τη Θεσσαλονίκη, στην Αφρική, μέσω… Αμερικής

Η Αφρική είναι ο επόμενος σταθμός της εταιρείας Ευρωσύμβουλοι, που - μετά και την είσοδο της Blacksummit με 4,2%, όπως είχε αποκαλύψει το news.gr - σχεδιάζει τις κινήσεις της, τόσο στην Ελλάδα, όσο - και κυρίως στο εξωτερικό. Οι ιδρυτές της εταιρείας, που παραμένουν και οι εγκέφαλοι της εισηγμένης, Στάθης Ταυρίδης και Πάρις Κοκορότσικος, μιλούν στο news.gr για τα επόμενα βήματά τους, το τοπίο στην Ελλάδα και το ενδιαφέρον ξένων για ιδιωτικοποιήσεις και εξαγορές. 
 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ Β. ΝΩΤΗ 

"Υπάρχει ενδιαφέρον για τις χώρες κυρίως της Αφρικής, όπου πολλοί από τους οργανισμούς, όπως η Africa Development Bank, ετοιμάζουν νέα αναπτυξιακά προγράμματα, τα οποία είναι μία από τις βασικές τεχνογνωσίες μας: Ανάπτυξη ιδιωτικού τομέα, υποδομών (τεχνολογικά πάρκα, βιομηχανικές περιοχές)", δηλώνει ο κύριος Κοκορότσικος, προσθέτοντας ότι "σημαντικό, επίσης, για εμάς είναι το θέμα της ενδυνάμωσης της παρουσίας μας στις χώρες, που είμαστε παρόντες, και με το βλέμμα πάντα στις παρευξείνιες, τα Βαλκάνια, και την Τουρκία".
Η εταιρεία έχει ακόμα παρουσία στις χώρες του κόλπου, με γραφεία στο Μπαχρέιν, αλλά έργα και σε Ντουμπάι, Κατάρ, Άμπου Ντάμπι και Ομάν. 
 

"ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ" 

"Στην Ελλάδα, το περιβάλλον τον τελευταίο χρόνο έχει ευνοήσει πάρα πολύ τη δραστηριότητά μας, γιατί έχουμε δουλέψει πάρα πολύ στις ιδιωτικοποιήσεις στα Βαλκάνια. Είμαστε ακόμα σύμβουλοι στον αρμόδιο οργανισμό της Σερβίας, οπότε υπάρχει η εμπειρία χρόνων. Στην Ελλάδα, είμαστε κυρίως με την πλευρά των αγοραστών και όχι με αυτή των πωλητών, γιατί εκεί μοιράστηκε, όπως μοιράστηκε, σε όποιους μοιράστηκε, τα τελευταία δύο χρόνια... δηλαδή σε οργανισμούς, που δεν είχαν όλοι εμπειρία ιδιωτικοποιήσεων... μοιράστηκε υπό μεγάλη χρονική πίεση".
 
Όπως εξηγεί ο κύριος Κοκορότσικος, τρεις συγκυρίες στον κλάδο τους βοήθησαν την ανάπτυξη της εταιρείας τα τελευταία χρόνια : 
 
  • Το κλείσιμο του παλιού ΕΣΠΑ και το άνοιγμα του καινούριου, που είναι επικεντρωμένο στην καινοτομία.
  • Το ότι η Ελλάδα είναι πλέον στο επίκεντρο για ξένες επενδύσεις.
  • Η δραστηριότητα, που καταγράφεται, στις προενταξιακές χώρες.
 

ΠΟΙΟΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ 

"Υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση. Μέχρι πριν από 1-1,5 χρόνο, οι αγοραστές ήταν από χώρες, που καταλαβαίνουν από υψηλό ρίσκο και ξέρουν να το παίρνουν, όπως η Ρωσία και η Κίνα. Τώρα, πλέον, είναι από χώρες, που μετράνε πολύ το ρίσκο, όπως η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Δηλαδή, από αναπτυγμένες οικονομίες, όπου το risk assessment μετράει. Μια απλή ανάγνωση για το ποιοι κατεβαίνουν στις ιδιωτικοποιήσεις, το αποδεικνύει αυτό".
 

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΣΤΗΝ "ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ" 

"Εμείς θέλουμε επενδυτές-μετόχους, που να είναι κάποιου είδους συνέταιροι. Εννοείται ότι μας ενδιαφέρει ο κόσμος, που παίρνει 100, 500, 1.000 μετοχές. Αλλά, μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που κάναμε, η επιδίωξή μας είναι να βάλουμε στην εταιρεία θεσμικούς και στρατηγικούς επενδυτές", δηλώνει ο Στάθης Ταυρίδης, προσθέτοντας ότι δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο delisting.
 
Γιατί, όμως, να μείνει μια εταιρεία στο Χρηματιστήριο ;
 
"Εμείς μπήκαμε, γιατί πιστεύουμε σε όλα τα καλά, που έχει ο θεσμός του χρηματιστηρίου, όπως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που έγινε με επιτυχία πριν από μήνες και σε αυτή τη συγκυρία. Το σημαντικότερο για εμάς, όμως, είναι η έκθεση, που έχει μια εταιρεία. Η συνεργασία, που προέκυψε με τη Ronald Berger, είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι είμαστε εισηγμένοι και έτσι μας βρήκαν". 
 

 

ΟΤΑΝ Η ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΗΤΑΝ ΑΓΝΩΣΤΗ ΛΕΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δυόμισι δεκαετίες πριν, όταν οι δύο φίλοι αποφάσισαν να στήσουν την εταιρεία, ο ένας (Ταυρίδης) δούλευε σε μελετητική εταιρεία, ο άλλος (Κοκορότσικος) έκανε το διδακτορικό του πάνω σε κοινοτικά προγράμματα. 
 
"Το '90-'92 τρέξαμε ένα τεράστιο πρόγραμμα για να χρηματοδοτήσουμε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε 70.000 επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα. 22 χρόνια πριν...", λέει ο κύριος Ταυρίδης. 
 

ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ DOING BUSINESS

"Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, οι συνθήκες, που υπάρχουν στην Ελλάδα, δεν είναι πάνω από 3-4 μήνες τώρα, που μπορεί κανείς να τις πει σταθερές και τέτοιες, ώστε να δημιουργούν το αίσθημα σε όλους να κάνουν ένα βήμα παραπάνω. Περάσαμε μία διετία, όπου σιγά-σιγά άρχισε να εκδηλώνεται ενδιαφέρον, έχουν γίνει λίγα πράγματα (ιδιωτικοποιήσεις, εξαγορές, απορρόφηση ΕΣΠΑ), πλέον έχει φύγει και το country risk από τη χώρα και το political risk, το οποίο τονίζω ακόμα περισσότερο", υποστηρίζει ο κ. Ταυρίδης. Και προσθέτει :  
"Το γαμπρό θα τον ξυρίσουμε στο τέλος αυτού του χρόνου. Τότε θα δούμε πόσα λόγια έγιναν business. Το doing business έχει βελτιωθεί πολύ λίγο. Στα λόγια, σε νόμους και σε θεσμικό πλαίσιο πάρα πολύ, στην πράξη λίγο. Πολλά από αυτά δεν έχουν μετουσιωθεί σε πραγματικό γίγνεσθαι. 
Για παράδειγμα, το one stop shop είναι one stop, shop stop.  
Πάντως, όσες αντιστάσεις και αν υπάρχουν, πιστεύω ότι είναι θέμα λίγου χρόνου να εφαρμοστούν...
Στη φορολογία, δεν χρειάζεται να πεις ότι θα κάνεις κάτι. Πρέπει να το κάνεις. Το λες τη μέρα, που το κάνεις". 
 

ΟΧΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΕ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ

Ο κύριος Ταρίδης είναι κατηγορηματικός, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επέκτασης των δραστηριοτήτων της εταιρείας σε άλλους τομείς, πέραν της συμβουλευτικής : "Διεύρυνση σε άλλους χώρους όχι. 'Μην κάνεις τίποτα παραπάνω, εκτός από αυτό που ξέρεις να κάνεις καλά'. Το μάθαμε αυτό όλα αυτά τα χρόνια, και τώρα στην κρίση. Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις έπεσαν έξω επειδή έκαναν και άλλα πράγματα".