Ευφορία στο ιταλικό χρηματιστήριο – Αδιαφορεί το ευρώ

Ευφορία έφερε στις αγορές της Ιταλίας (χρηματιστήριο, αγορά ομολόγων) η επικράτηση της κεντροαριστεράς του Bersani με 5 έως 6 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της κεντροδεξιάς του Berlusconi, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls που ανακοινώθηκαν μόλις έκλεισαν οι κάλπες. Παρ’ όλα αυτά, το ευρώ δεν έγινε αποδέκτης αντίστοιχης ευφορίας και σταθεροποιήθηκε κάτω από το 1,3300 έναντι του δολαρίου καθώς εκτιμάται ότι ήδη είχε προεξοφληθεί μέσω φημών το αποτέλεσμα (έστω κι αν ακόμα δεν πρόκειται για επίσημες μετρήσεις).

Πάντως, ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB βρέθηκε να ενισχύεται άνω του 3,40%, ενώ η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από τις 26 του περασμένου Ιουλίου, όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, είχε δηλώσει ότι θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να σωθεί το ευρώ.

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο στην Ιταλία, το κόμμα ή ο συνασπισμός που θα κερδίσει το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων θα κερδίσει ισχυρή πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή.

Ωστόσο, στη Γερουσία τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα και ενδεχομένως το αποτέλεσμα να καθοριστεί από συγκεκριμένες περιφέρειες όπως είναι η Λομβαρδία στον πλούσιο βιομηχανικό βορρά ή η Σικελία στο νότο.

O χρυσός δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα 1.600 δολάρια/ουγγιά αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των exit polls στην Ιταλία και περιόρισε τα κέρδη του. Κάτω από τα 94,00 δολάρια/βαρέλι υποχώρησε και το αργό πετρέλαιο αμέσως μετά την ανακοίνωση.