Κίνδυνος ακυβερνησίας από ισχυρή ψήφο αποδοκιμασίας στην Ιταλία

Μάχη στήθος με στήθος στην Βουλή

Όσο περνά η ώρα ολοένα ανατρέπονται οι αρχικές προβλέψεις των exit polls που έδιναν καθαρό προβάδισμα στον Μπερσάνι και στην  κεντροαριστερά στην Βουλή, αλλά φαίνεται πως οι τρεις μεγαλύτεροι σχηματισμοί βρίσκονται σχετικά κοντά.

Η τελευταία πρόβλεψη του τελικού αποτελέσματος  της Βουλής, από τη δημοσκοπική εταιρεία Img, δείχνει ότι η προοδευτική συμμαχία του Μπερσάνι  θα εξασφαλίσει, τελικώς, το 29,1% των ψήφων, η μπερλουσκονική κεντροδεξιά  το 28,1%, το κίνημα "Πέντε Αστέρων" του Μπέππε Γκρίλλο το 26,7% και η κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι το 10,8%. 

Οι αναλυτές εκτιμούν- με βάση την εικόνα από τα ως τώρα  αποτελέσματα - κανείς μέχρι τώρα δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση . Έτσι, τα μόνα σενάρια που φαντάζουν πιθανά αυτή τη στιγμή είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής ή η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες.

 

Η μάχη της Γερουσίας

 

Με καταμετρημένο το 73% των ψήφων, ο συνασπισμός της κεντροαριστεράς του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι προηγείται με ποσοστό 32,2%, έναντι 30,0% του Λαού της Ελευθερίας (PdL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων  του Πέπε Γκρίλολ αμβάνει ποσοστό 23,9%, κερδίζοντας άνετα την τρίτη θέση από τον κεντρώο συνασπισμό του Μάριο Μόντι που συγκεντρώνει μόλις  9,2%.

Η εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα", παράλληλα, αναφέρει ότι, βάσει των μέχρι τώρα προβλέψεων και αποτελεσμάτων, στη Γερουσία δεν πρόκειται να προκύψει  σαφής πλειοψηφία.Η πρόβλεψη της εφημερίδας της Ρώμης, για κατανομή των εδρών της Γερουσίας,  δίδει  123 έδρες στην κεντροδεξιά, 104 στην κεντροαριστερά, 54 στο κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέππε Γκρίλλο και 17 στη συμμαχία του Μόντι.

Νωρίτερα, ο Μπερλουσκόνι φαινόταν να έχει ξεκάθαρο προβάδισμα στις έδρες της Γερουσίας καθώς -σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση RAI - οι έδρες εμφανίζονταν ως εξής:

 -Κεντροδεξιά (Μπερλουσκόνι): 123 (Για την πλειοψηφία απαιτούνται 158 από τις 315 έδρες )

-Κεντροαριστερά (Μπερσάνι): 104

-Κίνημα Πέντε Αστέρων (Μπέπε Γκρίλο): 58

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μάριο Μόντι συγκεντρώνει μόλις 16 έδρες.  

 Βάσει των προβολών  που βασίζονται σε πραγματικές ψήφους (εταιρίες Tecne και Πιέπολι) η κεντροδεξιά συμμαχία φέρεται να εξασφαλίζει το 31,6% , ο Μπερσάνι και κεντροαριστερός συνασπισμός έρχεται δεύτερος με 29,4%, τρίτο το κίνημα Πέντε αστέρων του Μπέπε Γκρίλο το 24,9% και η λίστα του Μάριο Μόντι παρουσιάζεται στην τέταρτη θέση με  9,6%.

 Σχολιάζοντας τα στοιχεία αυτά, εκπρόσωποι της κεντροδεξιάς όπως ο Γκαετάνο Κουαλιαριελό και της κεντροαριστερός Ενρίκο Λέτα αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ευρέος συνασπισμού (κεντροαριστερά, συντηρητικοί, δυνάμεις προσκείμενες στον Μόντι) για να αποφευχθεί νέα προσφυγή στις κάλπες.

"Αν η κατάσταση είναι όντως αυτή, πρέπει να εγκρίνουμε αμέσως νέο εκλογικό νόμο και να επιστρέψουμε στις κάλπες", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιταλικής κεντροαριστεράς Ενρίκο Λέτα και τόνισε ότι, σε περίπτωση νίκης του Μπερλουσκόνι "εμείς δεν πρόκειται ποτέ να στηρίξουμε δική του κυβέρνηση".

Από την πλευρά του, ο  Γκαετάνο Κουαλιαριέλο του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL), τόνισε ότι "είναι νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για την διακυβέρνηση της χώρας".

Η μάχη για την Γερουσία κρίνει και το αποτέλεσμα

Ακόμα και αν  η κεντροαριστερά και ο Μπερσάνι αποκτήσουν πλειοψηφία στη Βουλή, κάτι τέτοιο δεν είναι αρκετό για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Το κόμμα ή η συμμαχία που είναι πρώτο στην επικράτεια χρειάζεται την έγκριση και του δεύτερου σώματος του ιταλικού κοινοβουλίου, της Γερουσίας. 

Τα μέλη της Άνω Βουλής (Γερουσία) εκλέγονται σε περιφερειακό επίπεδο, πάντα με βάση το πλειοψηφικό σύστημα. Το πρώτο κόμμα, για παράδειγμα στην Λομβαρδία, εκλέγει το 55% των γερουσιαστών της περιφέρειας. των Αντιπροσώπων, το ένα από τα δυο σώματα του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τον ιταλικό εκλογικό νόμο το πρώτο κόμμα παίρνει αυτοδίκαια το 55% των 630 βουλευτών στην Κάτω Βουλή.

 

"Θα κάνουμε το καθήκον μας και θα προσπαθήσουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση" 

Παρά την ελάχιστη διαφορά ψήφων στην Βουλή και το αμφίρροπο αποτέλεσμα στην Γερουσία,ο αντιπρόεδρος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέττα δήλωσε ότι "ως πρώτη δύναμη στη Βουλή και θα παρουσιάσουμε την πρότασή μας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

Ο Λέττα  υπογράμμισε ότι "η άμεση επιστροφή στις κάλπες δεν είναι η προτιμητέα οδός" ενώ έκανε λόγο "για μια ακραία πολιτική πραγματικότητα που η Ιταλία δεν έχει ξαναζήσει"

Πάντως, ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι άφησε να διαρρεύσει ότι "δεν θα κάνει δηλώσεις μέχρις ότου δεν έχει στα χέρια του τα τελικά αποτελέσματα και των δυο σωμάτων του κοινοβουλίου".

Ο δε γραμματέας του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας, Αντζελίνο Αλφάνο, μιλώντας στα ιταλικά βραδινά δελτία ειδήσεων, τόνισε ότι "η κεντροδεξιά συμμαχία κερδίζει στη Γερουσία, και πρόκειται, αναμφίβολα, για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα"

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής, ο Αλφάνο είπε ότι "είναι πολύ νωρίς για να εκφραστούμε".

Ο ίδιος ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θα μιλήσει αύριο, σε τηλεοπτική εκπομπή του ομίλου του Μέντιασετ.

Ο μεγάλος νικητής των εκλογών, Πέπε Γκρίλλο, δήλωσε : “Είναι μια υπέροχη περιπέτεια. Θα κάνουμε όλα όσα υποσχεθήκαμε στην προεκλογική μας εκστρατεία”.

Από τη μεριά, τέλος, της κεντρώας συμμαχίας του Μάριο Μόντι- ο οποίος δήλωσε "ικανοποιημένος" από το αποτέλεσμα-  ο Χριστιανοδημοκράτης Πιερφερντινάντο Καζίνι σχολίασε: "Στη ζωή κάποιες φορές χάνεις και κάποιες κερδίζεις. Το θέμα είναι να πράττεις ορθά και να έχεις ήσυχη τη συνείδησή σου".