Δεν “έπεισαν” τα θετικά μηνύματα του Rehn

Μετά από την άνοδο του EURUSD σε νέα υψηλά 11 μηνών στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, οι traders του ευρώ θα πρέπει να προβληματιστούν πριν τοποθετήσουν την επόμενη εντολή τους και να διερωτηθούν αν τελικά βιώνουμε μια πραγματική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη.

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Olli Rehn, παρουσιάστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης, λέγοντας ότι έχει εξαφανιστεί το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Επίσης, ανέφερε ότι η δημιουργία μιας ενιαίας εποπτικής αρχής αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα και συμβαδίζει με την επίλυση της κρίσης χρέους. Τέλος, ο Ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε ότι η ΕΕ χρειάζεται να διατηρήσει τους ρυθμούς των μεταρρυθμίσεων ώστε να εξισορροπηθεί η οικονομία. Οι δηλώσεις του Rehn πρόσφεραν νωρίτερα μικρή ώθηση στο ευρώ στο 1,3458 έναντι του δολαρίου.

Η αισιόδοξη αντίληψη του  Rehn φαίνεται ότι ταυτίζεται με τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Draghi, ο οποίος ανέφερε ότι τα "μαύρα σύννεφα" έχουν απομακρυνθεί από την Ευρωζώνη λόγω της αποφασιστικής πολιτικής, προβλέποντας ανάκαμψη εντός του 2013.

Παρ' όλα αυτά, υπερχρεωμένες οικονομίες, όπως είναι η Ελλάδα, δεν έχουν διαφύγει τον κίνδυνο. Η ανεργία στην Ελλάδα παραμένει στα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 26,8% με τις απεργιακές κινητοποιήσεις να επεκτείνονται σε πολλούς κλάδους.

Το ευρώ, στη συνέχεια, υποχώρησε στο ημερήσιο χαμηλό του 1,3418, χωρίς ιδιαίτερη θεμελιώδη αφορμή. Στήριξη μπορεί να συναντήσει η ισοτιμία στο 1,3380 και αντίσταση στα υψηλά της Παρασκευής στο 1,3479.