Ντράγκι: Τα πιο μαύρα σύννεφα έχουν υποχωρήσει από την Ευρωζώνη

“Ξεκινάμε το 2013 με μεγαλύτερη αισιοδοξία απ' ό,τι πριν από ένα χρόνο”, σημείωσε ο Μάριο Ντράγκι σε ομιλία του στη Φρανκφούρτη, τονίζοντας εξάλλου ότι “τα πιο μαύρα σύννεφα έχουν υποχωρήσει από την Ευρωζώνη”.

Εξηγώντας την αισιοδοξία του αυτή, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπογράμμισε ότι αυτή βασίζεται στην πρόοδο που έκαναν το 2012 όλοι στην Ευρώπη: Οι κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ΕΚΤ. “Βασίζεται όμως κυρίως στην προσμονή ότι η πρόοδος αυτή θα συνεχιστεί”, ξεκαθάρισε.

“Η ΕΚΤ από την πλευρά της θα είναι εκεί για να συνεχίσει, όπως έχει κάνει με επιτυχία τα τελευταία 14 χρόνια, να προστατεύει τη σταθερότητα των τιμών”, δήλωσε ο Ντράγκι, και συνέχισε: “Η ΕΚΤ έχει δείξει την αποφασιστικότητά της να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, εντός των αρμοδιοτήτων της, για να προστατεύσει τη σταθερότητα του ευρώ. Μόνο ένα νόμισμα του οποίου η μελλοντική ύπαρξη δεν είναι αμφίβολη μπορεί να είναι ένα σταθερό νόμισμα”.

Ο Ντράγκι αναγνώρισε τις δυσκολίες των μεταρρυθμίσεων που καλούνται να εφαρμόσουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, “όμως απλά δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, πέρα από το μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων”, σχολίασε, ξεκαθαρίζοντας ότι οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να παρεκκλίνουν από το μονοπάτι αυτό. “Η σχετική ηρεμία στις οικονομικές αγορές δε θα πρέπει να μειώσει τις φιλοδοξίες μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.