Μάχη επιβίωσης δίνει η κυβέρνηση στην Πορτογαλία

Στη δίνη πολιτικής κρίσης βυθίζεται η Πορτογαλία με την κυβέρνηση να κρέμεται πλέον από μία κλωστή, ενώ τα spread έχουν εκτοξευθεί στο 7% και το χρηματιστήριο καταρρέει πάνω από 6%.

Τα δημοσιεύματα του πορτογαλικού τύπου μιλούν για μαζικές παραιτήσεις υπουργών μέσα στις επόμενες ώρες ή μέρες και τονίζουν ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να καταρρεύσει η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός της χώρα διαμηνύει ότι δεν φεύγει και  σε διάγγελμα που απηύθυνε προς τον πορτογαλικό λαό τόνισε "δεν παραιτούμαι και δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη χώρα μου".

Όπως μεταδίδει το Reuters χαρακτήρισε έκπληξη την παραίτηση του P. Portas και σημείωσε ότι ο κίνδυνος πολιτικής αποσταθεροποίησης δεν είναι επιθυμητός. Πρόσθεσε ότι θα εργαστεί για να ξεπεραστεί η κρίση και δήλωσε ότι θα δεν κάνει δεκτή την παραίτηση του υπουργού εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο ΥΠΕΞ της Πορτογαλίας, Paulo Portas, ανακοίνωσε την παραίτησή του. Ωστόσο εκτός από υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Portas είναι και ο επικεφαλής του δεξιού κόμματος CDS - PP, που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνεργασίας της Πορτογαλίας.

Χωρίς την στήριξη του CDS-PP, η κυβέρνηση του Pedro Passos Coelho χάνει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, πορτογαλικά μέσα μετέδωσαν ότι ο κ. Portas διαφώνησε με την απόφαση του πρωθυπουργού Coelho να αντικαταστήσει τον κ. Gaspar με την Maria Luis Albuquerue. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, παραιτήθηκε από την κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομικών, Vitor Gaspar.

"Η κατάσταση την Πορτογαλία είναι ανησυχητική"

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα ότι περιμένει πως η κατάσταση στην Πορτογαλία θα σταθεροποιηθεί και πως η χώρα θα παραμείνει προσηλωμένη στους όρους της διάσωσής της.

"Η κατάσταση την Πορτογαλία είναι ανησυχητική", δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ σε μια επιτροπή του ολλανδικού κοινοβουλίου όταν ερωτήθηκε για τις τελευταίες κρίσεις στην ευρωζώνη.

"Υποθέτω πως η πολιτική κατάσταση στην Πορτογαλία θα σταθεροποιηθεί και πως η Πορτογαλία θα παραμείνει προσηλωμένη στις υποχρεώσεις της που αποτελούν μέρος αυτού του προγράμματος", πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup.