Μια κυρία στο “τιμόνι” της πορτογαλικής οικονομίας

Υπό το βάρος των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, αλλά και μερίδας των πολιτών, προς τις πολιτικές λιτότητας που ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών εφήρμοσε στην Πορτογαλία, ο Βιτόρ Γκασπάρ υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του.

Η αποχώρηση του Γκάσπαρ αποτελεί τη μεγαλύτερη απώλεια που έχει καταγράψει η συντηρητική κυβέρνηση του Πέδρο Πάσος Κοέλιο, και μάλιστα σημειώνεται σε μία χρονική στιγμή που απέχει λίγο από την νέα αξιολόγηση της πορτογαλικής οικονομίας από το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας.

Στην επιστολή παραίτησής του, ο Γκάσπαρ αναφέρει πως εξαναγκάσθηκε να αποχωρήσει λόγω της περιορισμένης αποδοχής της οποίας χαίρει το πρόγραμμα προσαρμογής. “Οι κίνδυνοι κι οι προκλήσεις στους καιρούς που έρχονται είναι τεράστιοι. Αξιώνουν κυβερνητική συνοχή. Είναι πεποίθησή μου πως η αποχώρησή μου θα συμβάλλει στην χαλύβδωση της ηγεσίας και της συνοχής στην κυβέρνηση”, επισημαίνει στην επιστολή του ο παραιτηθείς υπουργός.

Διάδοχός του στο νευραλγικό αυτό πόστο θα είναι η ως σήμερα γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Μαρία Λουίς ντι Αλμπουκέρκι. Πρόκειται για τη γυναίκα που χειρίστηκε την επιτυχή επιστροφή της Πορτογαλίας στις αγορές ομολόγων στις αρχές του έτους.

Για τον επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων Informação de Mercados Finaceiros, Φιλίπε Γκαρσία, η επιλογή της ντι Αλμπουκέρκι αποτελεί ένα δείγμα συνέχειας, “έναν τρόπο να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά που προκάλεσε η αποχώρηση ενός υπουργού ο οποίος έχαιρε της αποδοχής των διεθνών εταίρων”.