Ένα best seller στην Πορτογαλία ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ευρώ

Το βιβλίο ενός Πορτογάλου οικονομολόγου, με τίτλο “Γιατί πρέπει να φύγουμε από το ευρώ”, έχει κάνει άνω-κάτω τη χώρα, φέρνοντας στο προσκήνιο τη συζήτηση για τα υπέρ και τα κατά του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, σε σχέση με την επιστροφή στο εσκούδο.

Μέσα σε ένα μήνα από την κυκλοφορία του, το βιβλίο του Ζοάο Φερέιρα ντο Αμαράλ κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή των best sellers στη χώρα, ξεπερνώντας ακόμα και το πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα “Fifty Shades of Grey”, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

“Η Πορτογαλία δεν έχει καμία ελπίδα να αναπτυχθεί σύντομα εντός μίας νομισματικής ένωσης με ένα τόσο ισχυρό νόμισμα”, δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο Φερέιρα ντο Αμαράλ, προσθέτοντας: “Ευτυχώς αυτό το θέμα έπαψε να αποτελεί ταμπού και τώρα συζητάται έντονα εδώ και στο εξωτερικό”.

Σύμφωνα με τον Πορτογάλο οικονομολόγο, είναι πλέον σαφές ότι η λιτότητα δε λειτουργεί, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται στην Πορτογαλία, και το επόμενο βήμα είναι “να συνειδητοποιήσουμε ότι το ευρώ απλά δεν είναι βιώσιμο για την Πορτογαλία”.

Στον αντίποδα πάντως βρίσκονται πολλοί Πορτογάλοι πολιτικοί, όπως ο Ζοάο Γκαλάμπα των Σοσιαλιστών, που σε debate με τον Φερέιρα υποστήριξε ότι η αποχώρηση από το ευρώ δεν αποτελεί λύση, “εκτός κι αν θέλουμε να απομονωθούμε εντελώς από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα ήταν μία καταστροφή”, όπως δήλωσε. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ζοάο Σαλγκέιρο, που προειδοποιεί ότι ακόμα και η κουβέντα για πιθανή αποχώρηση από το ευρώ μπορεί να βλάψει την Πορτογαλία.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο της Wall Street Journal, το πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση αυτή θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν θα έρθει η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας εντός του 2014, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι αν η ύφεση συνεχιστεί, θα είναι όλο και πιο δύσκολο για τους πολιτικούς να επιβάλουν τα μέτρα λιτότητας.