Η Κύπρος φταίει για τα προβλήματά της, συμφωνούν Ντάισελμπλουμ-Ρεν

Στην Κύπρο επιρρίπτει την ευθύνη για την απόφαση που έλαβε το Eurogroup για την στήριξη της χώρας ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ, υποστηρίζοντας πως αν η Κύπρος είχε προσφύγει νωρίτερα στο μηχανισμό στήριξης, θα ήταν σε καλύτερη μοίρα σήμερα.

Όπως παρατήρησε μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, το πρόβλημα της Κύπρου εμφανίστηκε το 2011, όμως δεν έγινε καμία συζήτηση για την επίλυσή του, επειδή “οι Κύπριοι έκαναν μία συμφωνία με τους Ρώσους και κέρδισαν χρόνο, ώστε να μην μπουν σε μνημόνιο”, ενώ τόνισε ότι οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα των κυπριακών τραπεζών ξεκίνησαν μόνο όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Αναστασιάδη και όχι από την κυβέρνηση Χριστόφια.

Ο Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ακόμα ότι το Eurogroup έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε ώστε να παραμείνει βιώσιμο το κυπριακό χρέος και να μην επιβαρυνθούν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι για τα ρίσκα που πήραν δύο κυπριακές τράπεζες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν η Κύπρος επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup απάντησε καταφατικά. “Οι κυπριακές τράπεζες αναζητούσαν υψηλές αποδόσεις και είχαν επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα και δάνεια. Ήταν ένα ρίσκο που πήραν και αντιμετώπισαν τις συνέπειες”, εξήγησε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως το πρόβλημα της Κύπρου δεν προκλήθηκε από την κρίση στην Ελλάδα, αλλά από το κυπριακό τραπεζικό μοντέλο και τις επενδύσεις που ενείχαν κινδύνους.

Από την πλευρά του, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιεργκ Άσμουσεν εξέφρασε την άποψη της ΕΚΤ, αλλά και της Κομισιόν, ότι το 2015 η κυπριακή οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει, χάρη στη συρρίκνωση του τραπεζικού της τομέα, που εκτιμά ότι θα ενισχύσει την ανάπτυξη.

Ο Άσμουσεν παραδέχτηκε ωστόσο πως φέτος και το 2014 η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί σε σημαντικό ποσοστό, ενώ έκανε λόγο και για βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους κινδύνους που ενδεχομένως να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Στην επανένωση της Κύπρου επικέντρωσε τη δική του τοποθέτηση ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, που υποστήριξε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να επανενωθεί το νησί και πρότεινε να ξεκινήσουν και πάλι οι διαδικασίες των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας πως μία τέτοια εξέλιξη θα έδινε σημαντική ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά προβλήματα της Κύπρου, ο Ρεν κινήθηκε στην ίδια γραμμή με τον Ντάισελμπλουμ, επισημαίνοντας πως αυτά δημιουργήθηκαν σε μία περίοδο αρκετών ετών, με επίκεντρο έναν υπερβολικά διογκωμένο τραπεζικό τομέα, ο οποίος δεν εποπτευόταν επαρκώς.

“Δυστυχώς, χρειάστηκαν πάνω από έξι μήνες για να καταλάβει η Κύπρος τη σοβαρότητα της κατάστασης και το ότι το μοντέλο που ακολουθούσε δεν ήταν βιώσιμο. Δυστυχώς, χρειάστηκαν ακόμα εννέα μήνες για να φτάσει σε συμφωνία με το Eurogroup”, σχολίασε.