Euractiv: Εγκαταλείπουν το ευρώ οι αναδυόμενες οικονομίες

Συνολικά 45 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε μείωση των συναλλαγματικών τους αποθεμάτων στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα κατά 8%, πούλησαν το 2012 οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική – γνωστές και ως BRICS), σύμφωνα με τον ιστότοπο euractiv, που επικαλείται στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Μετά τις πωλήσεις αυτές, το ευρώ αντιπροσωπεύει μόλις το 24% των συναλλαγματικών αποθεμάτων των χωρών αυτών, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2002, όταν κυκλοφόρησε το ευρώ.

Οι ηγέτες των χωρών BRICS συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε οικονομική σύνοδο στη Νότια Αφρική και, όπως μετέδωσαν ρωσικά ΜΜΕ, το κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η δημιουργία μιας δικής τους εκδοχής της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η κίνηση φέρεται να συνδέεται με την αυξανόμενη απογοήτευση που αισθάνονται οι αναδυόμενες οικονομίες σχετικά με τους χειρισμούς των παγκόσμιων οικονομικών οργάνων.

Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι από μία χαλαρή πολιτική ένωση που υπήρξαν κάποτε, σήμερα οι χώρες BRICS αποτελούν σοβαρό οικονομικό συντελεστή της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς αντιπροσωπεύουν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το ένα πέμπτο του παγκόσμιου ΑΕΠ.