“Εργαζόμαστε για να μην μπει η χώρα σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση”

Η κυπριακή κυβέρνηση αναζητεί τρόπους να περιορίσει το κόστος από το "κούρεμα", τόσο για τους μικροκαταθέτες, όσο και στο επίπεδο του χρηματοπιστωτικού τομέα και της προοπτικής του.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, μιλώντας στο ΡΙΚ, είπε ότι υπάρχουν συνεχείς εξελίξεις και το υπουργικό συμβούλιο βρίσκεται ουσιαστικά σε μια μορφή συνεχούς συνεδρίασης.

Διαφαίνεται, είπε ο κύριος Στυλιανίδης, ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αντιληφθει ότι "κούρεμα" για καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ είναι κάτι πολύ σοβαρό και πιθανόν να δημιουργεί κάποια νομικά προβλήματα.

Αυτό το μήνυμα στέλνουμε στους εταίρους μας, τόνισε ο εκπρόσωπος, να βοηθήσουν την Κύπρο να διατηρήσει τη ζωτικότητα της και τον δυναμισμό της ως χρηματοπιστωτικό κέντρο.

Η βασική μας θέση, όπως την διατύπωσε και στο διάγγελμα του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης, είναι ότι εργαζόμαστε για να μην μπει η χώρα σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση και να αποφευχθεί μια άτακτη χρεοκοπία που θα προκαλέσει κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης δήλωσε ότι το κόμμα θα στηρίξει προσπάθειες του προέδρου Αναστασιάδη προς την κατεύθυνση λύσεων εκτός τρόικας. Εκτίμησε ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση μέσα στο πλαίσιο της τρόικα "και κατά συνέπεια η θέση μας παραμένει ότι κατά την απογευματινή συνεδρίαση της Βουλής, το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων".

Σε ερώτηση, γιατί το ΑΚΕΛ που ήταν κυβέρνηση δεν προσπάθησε να βρει λύση εκτός τρόικας, ο κ. Κατσουρίδης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Χριστόφια είχε συμφωνήσει καταρχήν ένα μνημόνιο "που δεν είχε καμία σχέση με αυτό που έχει διαμορφωθεί σήμερα με τις απαιτήσεις που έχουν προβληθεί μετά την εκλογή του κ. Αναστασιάδη στην προεδρία της χώρας".

Επίσης, υποστήριξε ότι ο τέως υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, είχε απορρίψει αυτή την πρόταση για "κούρεμα", που έθεσε το κλιμάκιο των πιστωτών.

"Εμείς παραδώσαμε ένα μνημόνιο πολύ πιο καλό, το οποίο δεν υπέγραφε η άλλη πλευρά και βλέπω μετά λύπης μου να συνεχίζουν οι αυταπάτες και σε πολιτικούς και σε μη πολιτικούς για το τι εστί τρόικα και ΕΕ. Ποιος εγγυάται ότι αυτό που συζητούμε τώρα θα είναι το τελικό μνημόνιο. Ποιος εγγυάται ότι κάθε τρεις μήνες δεν θα αλλάζουν τους όρους", ανέφερε.

Ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι "η κυβέρνηση ζήτησε γνωμάτευση για το κατά πόσο το κούρεμα είναι συνταγματικό ή όχι" και διερωτήθηκε: "Γιατί η κυβέρνηση ζήτησε μία τέτοια γνωμάτευση εάν δεν είχε ιδέα ότι θα κατατίθετο από τους ευρωπαίους μία τέτοια θέση;"

Διερωτήθηκε, ακόμα, εάν η κυπριακή κυβέρνηση θα πει στη Μόσχα ότι οι ρυθμίσεις για το κούρεμα των καταθέσεων των Ρώσων θα είναι στο πλαίσιο αυτής της απόφασης.