Κυβερνητικός “πυρετός” στην Αθήνα υπό το φόβο κυπριακού ντόμινο

Αιφνιδίασε την Αθήνα η απόφαση της Κύπρου να απορρίψει και να ζητήσει νέα απόφαση από την τρόικα μετά τη σθεναρή αντίδραση στο κούρεμα των καταθέσεων. Μέχρι χθες η Αθήνα πίστευε ότι παρά τις διαφωνίες των κυπριακών κομμάτων θα βρισκόταν λύση και δεν θα υπήρχε αδιέξοδο αλλά η Λευκωσία αποφάσισε να "παίξει τα ρέστα της".

"Αν η τρόικα δεχθεί αλλαγή του σχεδίου, χωρίς καθόλου κούρεμα των καταθέσεων είναι βέβαιο ότι οι όροι που θα τεθούν στην Κύπρο θα είναι πιο επαχθείς για  τους πολίτες" εκτιμά κορυφαίος υπουργός. Το ζήτημα είναι όπως προσθέτει "εάν οι δανειστές θα εκλάβουν ως εκβιασμό ή ως ρεαλιστική την κίνηση Αναστασιάδη καθώς από αυτό και μόνον το γεγονός θα κριθούν πολλά".

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός καθώς φοβούνται ότι θα παιχθεί σκληρό πόκερ που ενέχει πολλούς κινδύνους αφού η τρόικα δεν πρόκειται να δεχθεί για λόγους γοήτρου σοβαρές υποχωρήσεις. "Αν η τρόικα πάρει πίσω όλο το σχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων, ακόμη και για συμβολικούς λόγους θα ζητήσει τέτοια ισοδύναμα που θα είναι ασήκωτα" λέει πρώην υπουργός που συμμετείχε στις ελληνικές διαπραγματεύσεις.

Στην κυβέρνηση ούτε που θέλουν να σκέφτονται το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία της Κύπρου με την τρόικα καθώς τότε ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για ολόκληρη την ευρωζώνη. Είτε η Κύπρος θα οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία , είτε θα πάρει σκληρά μέτρα . Πάντως το eurogroup δεν διαφωνεί για "ευελιξία στην φορολόγηση των καταθέσεων και αλλαγή  των συντελεστών ή να μην φορολογούνται οι καταθέσεις κάτω από 100.000 αρκεί να υπάρχουν μεγαλύτεροι συντελεστές για πάνω από τις 100.000. Δηλαδή το ισοδύναμο είναι φορολογία των καταθέσεων άνω των 100.000 με 15,6%" εξηγεί κορυφαίος υπουργός.

Πάντως στο ιδιότυπο μπρά ντε φέρ που παίζεται η εικόνα που δόθηκε από την Λευκωσία είναι πως δεν θα έλθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο αφού δεν υπάρχει πλειοψηφία. Αν δεν περάσουν τα μέτρα είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με σκηνές χρεοκοπίας, ενώ από την άλλη πλευρά αν δεν κουρευτούν καταθέσεις εκείνοι που θα πληγούν περισσότερο είναι οι μισθωτοί και η μεσαία τάξη με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, υψηλή φορολογία σε ακίνητα και επιχειρήσεις  αφού κερδισμένοι τελικά θα βγουν οι μεγαλοκαταθέτες που δεν θα έχουν απώλειες.

Όμως ο μεγαλύτερος φόβος της Αθήνας είναι το ντόμινο που θα φέρει τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην Ελλάδα μια αρνητική εξέλιξη. Μπορεί να προκληθούν προβλήματα με απόσυρση καταθέσεων την ώρα που επέστρεφαν στις τράπεζες ενώ αν η Κύπρος χρεοκοπήσει τότε οι οικονομικές αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις στην ευρωζώνη καθώς και παγκοσμίως θα είναι απρόβλεπτες και εφιαλτικές.