Αναβάλλεται η ψηφοφορία – Εξετάζουν αφορολόγητο για μικροκαταθέτες

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν σε όλο τον κόσμο τις εξελίξεις στη Λευκωσία, καθώς η σημερινή μέρα είναι και η πλέον κρίσιμη για το τι μέλλει γενέσθαι στη συνέχεια, όχι μόνο στην Κύπρο και στην Ευρωζώνη, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.

Ενδεικτικό της νευρικότητας, που έχει προκαλέσει η απόφαση του Eurogroup για κούρεμα έως 10% των καταθέσεων σε κυπριακές τράπεζες, είναι οι ισχυρές απώλειες – άνω του 2% - στα χρηματιστήρια του Τόκιο και του Χονγκ Κονγκ, καθώς και του ευρώ έναντι του δολαρίου, του γιεν και της στερλίνας, αλλά και στις ευρωπαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει πέσει η ιδέα για αφορολόγητο στις μικρές καταθέσεις, ενώ ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών διατύπωσε τη θέση ότι πρέπει να εξαιρεθούν οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, οι οποίες είναι εγγυημένες από το κράτος και αποτελούν τη βάση στην οποία χτίζεται η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό συστήματος.

Ενημέρωσε, επίσης, την Επιτροπή Οικονομικών ότι κλιμάκιο της Κεντρικής Τράπεζας επεξεργάζεται σενάρια τροποποίησης του τέλους, όπως και το σενάριο να καταψηφισθεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο από τη Βουλή και οι δύο τράπεζες να οδηγηθούν σε χρεοκοπία.

Πάντως, η ψηφοφορία στη Βουλή αναβάλλεται, ώστε να δοθεί χρόνος συζήτησης της νέας, βελτιωμένης πρότασης.

Κλειστές οι τράπεζες Τρίτη και Τετάρτη

Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες θα είναι κλειστές την Τρίτη και Τετάρτη, 19 και 20 Μαρτίου 2013 αντίστοιχα, "λόγω τραπεζικής αργίας". Είναι σαφές ότι η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα του ότι δεν έχει ψηφιστεί ακόμη το νομοσχέδιο για το "κούρεμα" των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup.

Η τραπεζική αργία της Κύπρου θα ισχύσει και για την Ελλάδα και τα καταστήματα των τραπεζικών ιδρυμάτων Τράπεζα Κύπρου, CPB (Λαϊκή Τράπεζα) και Ελληνική Τράπεζα θα παραμείνουν κλειστά στις 19 και 20 Μαρτίου 2013 σύμφωνα με απόφαση των κυπριακών αρχών.

Χαιρετίσματα στη Μέρκελ

Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο νωρίτερα σήμερα, το οποίο διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, και στη συνέχεια ενημέρωσε τα μέλη της Βουλής σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση. Αυτή την ώρα, συσκέπτονται οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο μεταφέρεται για αύριο Τρίτη στις 18:00, όπως ανακοίνωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου.

"Χαιρετίσματα στη Μέρκελ ...σας είπα ότι δεν περνά το κούρεμα των καταθέσεων.."Αυτά φέρεται να παράγγειλε ο Κύπριος πρόεδρος  στην Γερμανίδα καγκελάριο μέσω στενού συνεργάτη της, σήμερα το απόγευμα,  με δεδομένο ότι η πρόταση δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την πλειοψηφία της κυπριακής βουλής.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία αναμένεται να είναι θερμή καθώς υπάρχουν στη Βουλή πτέρυγες που είναι αντίθετες με τη συμφωνία. Το κομμουνιστικό κόμμα ΑΚΕΛ, το οποίο διαθέτει 19 από τις 56 έδρες στο Κοινοβούλιο, και η ΕΔΕΚ με 5 έδρες έχουν έχει ήδη απορρίψει το σχέδιο διάσωσης, ενώ επικριτικό επί τους παρόντος εμφανίζεται ακόμη και το ΔΗΚΟ, ο μικρός κυβερνητικός σύμμαχος του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του κόμματος του ΔΗΣΥ.

Στο πλευρό του Νίκου Αναστασιάδη βρίσκεται πάντως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που σε γραπτή του δήλωση στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στην Κύπρο, εν όψει της σημερινής ψηφοφορίας.

Παράλληλα, η Κομισιόν έδωσε – μέσω του επιτρόπου Ρεν – το πράσινο φως για το σενάριο επιβολής χαμηλότερου κουρέματος – 3% ή 5% - στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, και υψηλότερου – 12,5 ή 13% - για ποσά άνω των 500.000 ευρώ. Το ίδιο έκανε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω του Γιεργκ Άσμουσεν, που ξεκαθάρισε ότι η Κύπρος μπορεί να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας, αρκεί να παραμείνει η συμμετοχή των 5,8 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει έτοιμο σχέδιο μεταφοράς ρευστότητας 5 δισ. ευρώ προς τη Λευκωσία για να ενισχύσει το τραπεζικό σύστημα, σε περίπτωση που ψηφιστεί το πακέτο μέτρων, καθώς αναμένονται μαζικές εκροές από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr τα ποσά από τα αιτήματα για απόσυρση χρημάτων αυξάνονται γεωμετρικά.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, στο διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό, χαρακτήρισε το κούρεμα ως τη λιγότερο επώδυνη λύση και προανήγγειλε τη χορήγηση ομολόγων φυσικού αερίου – από τα μελλοντικά έσοδα, που θα έχει η χώρα μέσω της εκμετάλλευσης των εκεί κοιτασμάτων – σε όσους διακρατήσουν τις καταθέσεις τους.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, που θα αφορά πιθανότατα τα σενάρια περί αλλαγών στα ποσοστά του "κουρέματος" καταθέσεων, ανάλογα με το ύψος των καταθέσεων.

Παρακολουθείστε όλες τις εξελίξεις από το news.gr.