“Βόμβα” Σόιμπλε: Η Κύπρος ήθελε φόρο στους μικροκαταθέτες

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η Γερμανία ήταν κατά του “κουρέματος” σε καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, όμως η Κύπρος ψήφισε υπέρ της πρότασης αυτής!

“Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν ότι πρέπει να πάρουμε σημαντικό μέρος των πόρων που είναι απαραίτητοι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τους τραπεζίτες και τους καταθέτες”, παραδέχθηκε ο Σόιμπλε, μιλώντας στο κανάλι ARD, και συνέχισε: “Όμως εμείς προφανώς θα σεβόμασταν την εγγύηση για καταθέσεις έως 100.000 ευρώ”.

Ο Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι αντίθετη ήταν η στάση τόσο της κυπριακής κυβέρνησης, όσο και της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αποφάσισαν αυτή τη λύση και “πρέπει να την εξηγήσουν στον κυπριακό λαό”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Σόιμπλε εξέφρασε ακόμα την άποψή του ότι το κυπριακό επενδυτικό μοντέλο, με τους χαμηλούς φόρους και τις ευνοϊκές νομικές ρυθμίσεις, αποδείχθηκε μη βιώσιμο, σχολιάζοντας ωστόσο ότι ήταν “επιτακτική ανάγκη” να βοηθηθεί χώρα, ώστε να προστατευτεί το ευρώ.

"Δεν ήταν ακριβώς έτσι"

"Δεν ήταν ακριβώς έτσι η πρόταση και θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών", δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, σχολιάζοντας τη δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.