Σόιμπλε: Ποτέ δεν αμφέβαλλα για τη σταθερότητα του ευρώ

Την πιο δραματική στιγμή της κρίσης του ευρώ περιγράφει σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας πάντως ότι ποτέ δεν αμφέβαλλε σοβαρά για τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος.

“Δεν αμφέβαλλα ποτέ σοβαρά ότι το ευρώ θα παρέμενε σταθερό και πιθανότατα θα έβγαινε ισχυρότερο από την κρίση”, δηλώνει σε συνέντευξή του ο Σόιμπλε, προσθέτοντας: “Αλλά μία στιγμή που σε έκανε να “παγώσεις” ήταν όταν δημιουργήσαμε τον πρώτο προσωρινό μηχανισμό διάσωσης την άνοιξη του 2010, αμέσως μετά την απόφαση να παράσχουμε διμερή δάνεια στην Ελλάδα. Θυμάμαι αυτή τη στιγμή πολύ καλά”.

Αναφερόμενος στην Ιταλία, ο Σόιμπλε σχολιάζει ότι η χώρα ήταν στο σωστό δρόμο υπό την ηγεσία του Μάριο Μόντι και τονίζει ότι πρέπει να συνεχίσει στο ίδιο μονοπάτι. Πάντως, αν και χαρακτηρίζει την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία “περίπλοκη”, εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι θα καταφέρει να δημιουργηθεί ένας κυβερνητικός συνασπισμός.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στη Βρετανία και τις “απειλές” της για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την εικόνα της ΕΕ.

“Προσπαθήστε να το εξηγήσετε σε έναν Ινδονήσιο: Η Ευρώπη είναι μία απίστευτα ισχυρή, δυναμική οντότητα, αλλά δυστυχώς δεν είναι σε θέση να διατηρήσει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο μέλος της, όπως η Μεγάλη Βρετανία”, αναφέρει χαρακτηριστικά.