Οι ΗΠΑ ζητούν επισήμως την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ

Την επιθυμία των ΗΠΑ να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Μεγάλη Βρετανία εκφράζει επίσημα πλέον το καθεστώς Ομπάμα, μέσω του αναπληρωτή γραμματέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Φίλιπ Γκόρντον.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο Γκόρντον τόνισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο, ότι η Βρετανία θα είναι πάντα ένας σημαντικός σύμμαχος για τις ΗΠΑ, όμως ξεκαθάρισε ότι αν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή μειωθεί η επιρροή της σε αυτήν, οι συνέπειες στις σχέσεις των δύο χωρών θα ήταν αρνητικές.

“Έχουμε μία καλή σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση ως θεσμό, που έχει μία ολοένα αυξανόμενη φωνή στον κόσμο, και θέλουμε να δούμε μία ισχυρή βρετανική φωνή σε αυτήν την Ευρωπαϊκή Ένωση”, δήλωσε, και συνέχισε: “Αυτό είναι και το συμφέρον των ΗΠΑ. Θέλουμε μία εξωστρεφή Ευρωπαϊκή Ένωση με τη Βρετανία μέσα σε αυτή”.

Αναφερόμενος μάλιστα σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, τόνισε: “Τα δημοψηφίσματα έχουν πολλές φορές οδηγήσει κράτη στην εσωστρέφεια”.

Επεσήμανε ακόμα ότι όσο περισσότερο η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει την εσωτερική της διαμάχη, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η ενοποίησή της. “Είναι καλύτερο για όλους, νομίζουμε, όταν οι ηγέτες έχουν χρόνο να μπορούν να εστιάζουν σε κοινές προκλήσεις, αντί να σπαταλούν το χρόνο τους σε εσωτερικά θέματα”, σχολίασε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν κάνει ανεπίσημα αντίστοιχες επισημάνσεις, όμως, όπως παρατηρούν οι Financial Times, είναι η πρώτη φορά που υπάρχει δημόσια τοποθέτηση πάνω στο ζήτημα.