Σόιμπλε: Δε θα ανεχθούμε εκβιασμούς από τη Βρετανία

Σε αυστηρό τόνο απευθύνεται προς την κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, προειδοποιώντας ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία απόπειρα “εκβιασμού” της Γερμανίας στο θέμα της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Θα θέλαμε περισσότερη συμμετοχή της Βρετανίας στην Ευρώπη, όχι λιγότερη”, τονίζει ο Σόιμπλε, και συνεχίζει: “Θέλουμε να κρατήσουμε τη Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι να την ωθήσουμε σε έξοδο”.

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα ήταν καθόλου καλή ιδέα. “Οποιαδήποτε απόπειρα εκβιασμού της Γερμανίας με απειλές για έξοδο από την ΕΕ δε θα γίνει ανεκτή”, ξεκαθαρίζει, και προσθέτει: “Οι Βρετανοί φίλοι μας δεν είναι επικίνδυνοι, όμως ένα δημοψήφισμα θα μπορούσε να προκαλέσει αβεβαιότητα”.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνει την πρότασή του για απευθείας εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τους ίδιους τους Ευρωπαίους πολίτες, κάτι που εκτιμά ότι θα έκανε πιο δημοκρατική την ΕΕ, αλλά και θα δημιουργούσε μία ζωηρή “ευρωπαϊκή δημόσια σφαίρα”, όπως τη χαρακτηρίζει.

“Αν εμείς οι Ευρωπαίοι μπορούσαμε να ψηφίσουμε έναν από μας για πρόεδρο με μία άμεση, δημοκρατική ψηφοφορία, θα ήταν κάτι πραγματικά σημαντικό”, αναφέρει χαρακτηριστικά.