Κάμερον: Μπορώ να φανταστώ τη Βρετανία εκτός ΕΕ

Δε θεωρεί απίθανη μία ενδεχόμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, αν και ξεκαθαρίζει ότι δε θα επιθυμούσε μία τέτοια απόφαση.

Ερωτηθείς στο Κοινοβούλιο από τον βουλευτή των Εργατικών, Γκάβιν Σούκερ, αν μπορεί να φανταστεί τη Βρετανία να αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Κάμερον απάντησε: “Δεν είναι μία θέση που υποστηρίζω, κι έτσι δεν περνάω το χρόνο μου σκεπτόμενος κάτι τέτοιο”. Συνέχισε ωστόσο: Προφανώς μπορώ να φανταστώ οποιοδήποτε μέλλον για τη Βρετανία. Εμείς ορίζουμε τη μοίρα μας, μπορούμε να κάνουμε τις δικές μας επιλογές. Πιστεύω ότι η επιλογή που πρέπει να κάνουμε είναι να μείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να είμαστε μέλη της ενιαίας αγοράς, να μεγιστοποιήσουμε την επιρροή μας στην Ευρώπη, όμως όταν είμαστε δυσαρεστημένοι με κάποια μέρη της σχέσης αυτής δεν πρέπει να φοβόμαστε να το πούμε”.

Είναι η πρώτη φορά που ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφέρει ξεκάθαρα έστω την πιθανότητα μίας βρετανικής αποχώρησης από την ΕΕ, και μπορεί ο ίδιος να δηλώνει ότι δεν επιθυμεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως αναπόφευκτα οι δηλώσεις του αυτές ρίχνουν νερό στο μύλο της συζήτησης περί παραμονής ή αποχώρησης της Βρετανίας.