ΔΝΤ σε Ιρλανδία: Όχι πρόσθετα μέτρα αν επιβραδυνθεί η ανάπτυξη

Κατά της λήψης πρόσθετων μέτρων λιτότητας από την ιρλανδική κυβέρνηση το 2013, σε περίπτωση που η ανάπτυξη είναι χαμηλότερη από την προβλεπόμενη, τάσσεται με ανακοίνωσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, διευκρινίζει ότι “αν η ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο απογοητεύσει, κάθε πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να μετατεθεί για το 2015, προκειμένου να προστατευθεί η ανάκαμψη”.

Ο κ. Λίπτον δήλωσε ότι το Δουβλίνο έχει επιτύχει μέχρι τώρα όλους τους στόχους του προγράμματος σταθεροποίησης και σχολίασε ότι έχει δείξει σταθερότητα στην εφαρμογή των πολιτικών που προβλέπονται από το μνημόνιό του, παρά τη βραδύτερη ανάπτυξη εφέτος.

Το ΔΝΤ συμφώνησε σήμερα να εκταμιεύσει τη δόση ύψους 1,2 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία, καθώς η χώρα συμμορφώθηκε με τους όρους του προγράμματος διάσωσης. Ωστόσο, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανάπτυξη της ιρλανδικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί στο 1,1% το 2013 και 2,2% το 2014, καθιστώντας πιο δύσκολη την επίτευξη του στόχου για το χρέος, το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί στο 122% του ΑΕΠ το 2013.