Και νέος γύρος λιτότητας στην Ιρλανδία

Προϋπολογισμός λιτότητας με ακόμη ένα πακέτο μέτρων με μαχαίρι σε δαπάνες περνά από το ιρλανδικό κοινοβούλιο προς ψήφιση. Πρόκειται για τον έκτο προϋπολογισμό λιτότητας στη χώρα από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης ενώ το νέο πακέτο μέτρων στοχεύει στην εξοικονόμηση επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ.

Το Δουβλίνο έχει βγει μερικώς στις αγορές ενώ έχει καταφέρει να δει -έστω και οριακούς- ρυθμούς ανάπτυξης. Το έλλειμμά της ωστόσο παραμένει ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και το νέο πακέτο μέτρων αναμένεται να φέρει μαχαίρι στις δαπάνες και αύξηση φόρων.

“Ο προϋπολογισμός θα είναι σκληρός, αλλά θα μας φέρει στο 85 τοις εκατό των ρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν”, δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της χώρας, Ίμον Γκίλμορ.

Οι γενικές γραμμές του προϋπολογισμού έχουν ήδη συμφωνηθεί στο πλαίσιο των όρων του πακέτου της Ιρλανδίας ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ θα προέλθουν από τα νέα φορολογικά μέτρα, 500 εκατομμύρια ευρώ από περικοπές στον προϋπολογισμό της χώρας και 1,7 δισεκατομμύρια θα εξοικονομηθούν από τρέχουσες τμηματικές δαπάνες.

Ο υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, αναμένεται να ανακοινώσει την Τετάρτη στις 14:30 (τοπική ώρα) το νέο πακέτο φορολογικών μέτρων –τα οποία θα περιλαμβάνουν και τον φόρο ακίνητης περιουσίας.

Η προσεκτική εφαρμογή του σχεδίου λιτότητας της Ιρλανδίας, έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει τις εντυπώσεις των επενδυτών και έχει βοηθήσει τις αποδόσεις των ιρλανδικών ομολόγων για το 2020, στο 4,5 τοις εκατό.

Όπως αναφέρει το Reuters, παρά την ανεργία που έχει φτάσει στο 15 τοις εκατό και τους ιδιοκτήτες ακινήτων να βρίσκονται σε απόγνωση προκειμένου να πληρώσουν τα δάνεια, η κυβέρνηση φαίνεται ότι πρόκειται να δοκιμάσει περαιτέρω την υπομονή των πολιτών.

Ο Μάικλ Ο Ράιλι, πρόεδρος του Συμβουλίου των Εμπορικών Συνδικάτων, δήλωσε ότι αναμένεται να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις έξω από το κοινοβούλιο και άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης. “Είμαι σίγουρος ότι αυτό που έχει μπροστά της η χώρα είναι ακόμα περισσότερες διαδηλώσεις”, είπε.