Ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ επικρατέστερος διάδοχος του Γιούνκερ

Τον υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, υπέδειξε ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Γέρκι Κατάινεν, σαν επικρατέστερο διάδοχο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην ηγεσία του Eurogroup.

"Άκουσα να αναφέρεται το όνομά του", είπε ο Κατάινεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, σημειώνοντας πως “εκπροσωπεί ιδέες παρόμοιες με αυτές τις οποίες προασπίζονται οι σκανδιναβικές χώρες”.

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός παραδέχτηκε ωστόσο ότι για να λυθεί το πρόβλημα της διαδοχής του Γιούνκερ στην προεδρία του Γιούρογκρουπ θα πρέπει πρώτα να καταλήξουν σε συμφωνία το Παρίσι και το Βερολίνο. Ευρωπαίος διπλωμάτης σχολίασε ότι ο Ντάισελμπλουμ θα μπορούσε να έχει την έγκριση της Γερμανίας που τον θεωρεί "καλό" και "θα προτιμούσε να μην αναλάβει την προεδρία ο εκπρόσωπος μιας μεγάλης χώρας".

Το όνομα του ίδιου του Κατάινεν είχε συζητηθεί πριν από περίπου ένα χρόνο, όπως αποκάλυψε ο Φινλανδός πρωθυπουργός. "Τώρα αντιλαμβάνομαι ότι αναζητούν έναν υπουργό Οικονομικών", παρατήρησε.