“Εντυπωσιάστηκαν οι Βρυξέλλες από τους Κύπριους πολιτικούς”

Η υπευθυνότητα την οποία επέδειξαν οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου απέναντι στη μνημόνιο εντυπωσίασε τους αρμοδίους στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή.

Μιλώντας μετά τη ψήφιση των τριών πρώτων μνημονιακών νόμων, ο κ. Σιαρλή είπε ότι βασική ανησυχία των Ευρωπαίων είναι ο κίνδυνος μη υλοποίησης των μέτρων που αποφασίζονται. "Με την υπευθυνότητα με την οποία συμπεριφέρθηκαν οι πολιτικές δυνάμεις δόθηκε η πραγματική εικόνα ότι τα μέτρα θα υλοποιηθούν", επισήμανε.

Ανέφερε ακόμα ότι με την ομόφωνη έγκριση των νόμων, με την εφαρμογή των πρώτων μέτρων και με την έγκριση των υπολοίπων νομοσχεδίων, η Κύπρος θα πάει στο Γιούρογκρουπ στις 13 Δεκεμβρίου, έχοντας ψηφίσει όλα τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα, γεγονός που, όπως σημείωσε, θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις μεταξύ ορισμένων τάξεων εργαζομένων, ο κ. Σιαρλή δήλωσε ότι τα μέτρα που προνοούνται στους εικοσιπέντε συνολικά εφαρμοστικούς νόμους αφορούν όλους και ότι αυτή τη στιγμή οι δυνατότητες διαφοροποίησής τους είναι ελάχιστες έως μηδενικές. "Μπορεί κάποιες ομάδες να έχουν δίκαιο, όμως κάπου πρέπει να τραβήξουμε τη γραμμή", τόνισε ο κ. Σιαρλή,

Εξάλλου, υπενθύμισε ότι θα ανακοινωθεί αμέσως το ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μετά την έκδοση, γύρω στις 5 με 6 το απόγευμα, της ενδιάμεσης έκθεσης της εταιρείας PIMCO, που διεξάγει διαγνωστικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος.

Από την έκθεση θα διαφανεί το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς των κυπριακών τραπεζών από την αγορά ελληνικών ομολόγων, αλλά και από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο κύριος Σιαρλή διατύπωσε, επίσης, την εκτίμηση ότι η πρώτη έκθεση θα αναφέρει μεγαλύτερο ποσό και ότι το ύψος των τελικών αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα είναι μικρότερο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ενδιάμεση έκθεση θα αναφέρεται ποσό κατά τι χαμηλότερο των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εξ άλλου, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στις πληρωμές Δεκεμβρίου γιατί έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες διευθετήσεις για την εξεύρεση των χρημάτων.