Σόιμπλε: Υπερτροφικός ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο

Το θέμα της Κύπρου συζητήθηκε μεταξύ άλλων στο σημερινό Ecofin, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να εγείρει ερωτηματικά σχετικά με τις πραγματικές ανάγκες των τραπεζών και το ποσοστό με το οποίο θα συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίησή τους ο ιδιωτικός τομέας.

“Συζητήσαμε το πρώτο προσχέδιο του Μνημονίου Κατανόησης για την Κύπρο”, αποκάλυψε σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και σημείωσε: “Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα. Αυτό πιστεύουν όλοι και το είχαν διαμηνύσει πολλά κράτη μέλη χθες”. Διευκρινίζοντας τη δήλωσή του, τόνισε: “Αυτό αφορά τόσο τον όγκο της απαιτούμενης βοήθειας για τις τράπεζες, όσο και το ποιοι είναι οι πιστωτές και πως αυτοί μπορούν να συνεισφέρουν στο κόστος της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα”.

Για τις τράπεζες σχολίασε ακόμα: “Θα πρέπει επίσης να δούμε πώς θα μειωθεί το μέγεθος του υπερτροφικού τραπεζικού τομέα και πώς, δεδομένου του υψηλού επιπέδου του χρέους, θα προσεγγίσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις”.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ακόμα στο θέμα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, στο οποίο έχει αναφερθεί και ο γερμανικός Τύπος στο παρελθόν. “Περιμένουμε πλήρη διαφάνεια από την Κύπρο σχετικά με θέματα ξεπλύματος μαύρου χρήματος, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις απαιτήσεις των διεθνών οργανισμών”, υπογράμμισε.