Στο Eurogroup το μνημόνιο της Κύπρου

Στο Eurogroup της Δευτέρας θα γίνει η πρώτη συζήτηση για το μνημόνιο της Κύπρου. Ωστόσο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει κάποια απόφαση καθώς δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της Ρimco για τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου.

Την περασμένη Πέμπτη είχε γίνει μια αναφορά στο κυπριακό μνημόνιο στην ομάδα εργασίας Εurogroup. Την Τρίτη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας θα απευθύνει διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό για τη συμφωνία με την τρόικα για το κυπριακό μνημόνιο και τη σύναψη της δανειακής σύμβασης.

Η ενδιάμεση έκθεση της Ρimco, σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, αναμένεται να ανακοινωθεί στις 7 Δεκεμβρίου. Οι προσδοκίες της Λευκωσίας είναι ότι η κεφαλαιακή στήριξη που θα χρειαστεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα είναι κάτω από 10 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς, το τελικό ποσό είχε υπολογιστεί σε 9,3 δισ. ευρώ.

Τον Ιούλιο, οι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχαν υπολογίσει τις ανάγκες κοντά στα 10 δισ. ευρώ, ενώ τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τις είχαν ανεβάσει κοντά στα 12 δισ. ευρώ, δημιουργώντας αμέσως ζήτημα βιωσιμότητας του κυπριακού χρέους.

Την Πέμπτη θα κατατεθούν στη Βουλή προς έγκριση περίπου 20 νομοσχέδια που αφορούν μέτρα εξοικονόμησης και φορολογίες και τα οποία συμφωνήθηκαν μεταξύ κυπριακής κυβέρνησης και τρόικας. Στόχος είναι τα 20 νομοσχέδια να ψηφιστούν από την Ολομέλεια της Βουλής πριν τις 13 Δεκεμβρίου, αφού τη μέρα εκείνη το κυπριακό μνημόνιο θα συζητηθεί και πάλι στο Εurogroup. Ο υπουργός Οικονομικών έχει ζητήσει από τα πολιτικά κόμματα να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό του 2013 έως τις 20 Δεκεμβρίου.