Γιούνκερ: Οριστική απόφαση για την εκταμίευση στις 13 Δεκεμβρίου

Στη συνάντηση της 13ης Δεκεμβρίου θα εγκρίνει οριστικά την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα το Eurogroup, όπως τόνισε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Όπως ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ενημέρωσε το Eurogroup σχετικά με το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, όμως αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε σχετικά με το πρόγραμμα αυτό όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο, πέρα από το ότι είναι αισιόδοξος για την επιτυχία του. Φάνηκε μάλιστα ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις πολλές ερωτήσεις που δέχτηκε γι' αυτό το θέμα.

Όσο για το θέμα της Κύπρου, ο πρόεδρος του Eurogroup απηύθυνε έκκληση τόσο προς την κυπριακή πλευρά, όσο και προς την Τρόικα, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να ξεκινήσει η παροχή βοήθειας στην Κύπρο.

Θετικά ήταν τα σχόλιά του για την Ισπανία και την Πορτογαλία, καθώς και για τις δύο χώρες δήλωσε ότι βρίσκονται “σε καλό δρόμο”. Ερωτηθείς ωστόσο αν το Eurogroup είναι διατεθειμένο να εφαρμόσει συμφωνίες παρόμοιες με αυτήν της Ελλάδας σε Ιρλανδία και Πορτογαλία, η απάντησή του ήταν αρνητική.

Αποκάλυψε ακόμα επισήμως ότι θα παραιτηθεί στο τέλος του 2012 ή στις αρχές του 2013 και κάλεσε την Ευρωζώνη να βρει τον διάδοχό του.

Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, που χαρακτήρισε “ανεξήγητη” την απόφαση του οίκου Moody's να υποβαθμίσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), καθώς, όπως σχολίασε, ο οίκος αξιολόγησης δεν έλαβε υπ'όψιν την κεφαλαιακή επάρκεια του Μηχανισμού.