“Η Ιρλανδία θα επωφεληθεί από τη συμφωνία για την Ελλάδα”

Η συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα φαίνεται πως “άνοιξε την όρεξη” και άλλων χρεωμένων ευρωπαϊκών χωρών, που μελετούν το ενδεχόμενο να επωφεληθούν από τη συμφωνία και να διεκδικήσουν ευνοϊκούς όρους για την αποπληρωμή των δανείων τους.

Σε αυτό το πλαίσιο τοποθετείται η σημερινή δήλωση του Ιρλανδού πρωθυπουργού, Μάικλ Νούναν, ότι “αξιολογούμε όλα όσα έχει λάβει η Ελλάδα και εάν υπάρχει κάτι που μπορεί να ωφελήσει την Ιρλανδία για να εξέλθει από το πρόγραμμα, θα το προωθήσουμε ως σημείο πολιτικής απόφασης”, σημειώνοντας ότι αυτό το ενδεχόμενο θα συζητηθεί με την Τρόικα.

Νωρίτερα, η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών, Γιούτα Ουρπιλάινεν, δήλωσε πως  θα πρέπει να εξετασθεί η επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδος, εάν κάτι τέτοιο ζητηθεί.

Ελάφρυνση αντίστοιχη αυτής που εξασφάλισε η Ελλάδα ζήτησε εξάλλου πρόσφατα και ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Βιτόρ Γκασπάρ, όχι μόνο για τη χώρα του, αλλά και για την Ιρλανδία.