“Φόρο σαββατοκύριακου” σχεδιάζει ο Ολάντ στη Γαλλία

Έναν νέο φόρο στις δευτερεύουσες κατοικίες σκοπεύει να προτείνει η γαλλική κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να προσθέσει στα ταμεία της περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Les Echos.

Ο λεγόμενος “φόρος σαββατοκύριακου”, που θα επιβαρύνει το ποσό του κανονικού φόρου που πληρώνουν όλοι οι ιδιοκτήτες κατοικιών στη Γαλλία κατά 20% για όσους έχουν δευτερεύουσες κατοικίες, βάζει στο στόχαστρο κατά κύριο λόγο τους πλούσιους ξένους ιδιοκτήτες ακινήτων σε πόλεις όπως το Παρίσι και η Μασσαλία, οι οποίοι τα επισκέπτονται μόνο για διακοπές ή για σύντομες “αποδράσεις” τα σαββατοκύριακα.

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης Ολάντ αποδίδεται στην ανάγκη να βρεθούν επιπλέον πόροι για τον προϋπολογισμό του 2015, μετά την κατάθεση βελτιωμένου προσχεδίου προϋπολογισμού, το οποίο συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της Κομισιόν για το έλλειμμα.

Πάντως, αν και επίσημα το δημοσίευμα της Les Echos δεν έχει επιβεβαιωθεί, ήδη ο Φρανσουά Ολάντ δέχεται πυρά, και μάλιστα από έναν από τους υπουργούς του, τον υπουργό Εργασίας Φρανσουά Ρεμπσαμέν.

“Είμαι σε μεγάλο βαθμό αντίθετος”, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός, και εξήγησε πως “όταν λέμε ότι δε θα προσθέσουμε άλλους φόρους, δεν πρέπει να προσθέτουμε άλλους φόρους”, αναφερόμενος στη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, τον περασμένο μήνα ότι δε θα εισαχθεί κανένας νέος φόρος το 2015.