Αργεντινή: Δεν πληρώνουμε τους επενδυτές – κοράκια

Την απόφαση της κυβέρνησης της Αργεντινής να μην πληρώσει τους επενδυτές – γύπες ανακοίνωσε η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Φερνάντες αγνοώντας ουσιαστικά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Το δικαστήριο τάχθηκε υπέρ των ομολογιούχων-κορακιών απορρίπτοντας προσφυγή της Αργεντινής και ουσιαστικά εξωθώντας τη λατινοαμερικάνικη χώρα σε νέα στάση πληρωμών.

Το αμερικανικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ορθώς δικαστήρια χαμηλότερου βαθμού είχαν δικαιώσει ομολογιούχους που αρνήθηκαν τη συμβιβαστική πρόταση της Αργεντινής για αναδιάρθρωση του χρέους επί του οποίου υπήρξε στάση πληρωμών το 2001. Το συνολικό ύψος του χρέους ήταν 95 δισ. δολ. και το 92% των ομολογιούχων αποδέχθηκε την αναδιάρθρωση το 2005.

Μια ομάδα ομολογιούχων, όμως, που αγόρασαν ομόλογα μετά τη χρεοκοπία, για να κερδοσκοπήσουν επί αυτής, απαιτούν να πληρωθούν στο 100%. Πρόκειται για NML Capital, το λεγόμενο "ταμείο γύπας" θυγατρική της Paul Singer.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τη σχετική έφεση της Αργεντινής, που καλείται να καταβάλει στους παλαιούς ομολογιούχους 15 δισ. δολ. εξυπηρετώντας παράλληλα το νέο χρέος που έχει συσσωρεύσει.

Στα τέλη του μήνα το Δημόσιο θα πρέπει να εξοφλήσει κουπόνι 13 δισ. δολ. για τα νέα του ομόλογα, ενώ το προσεχές διάστημα θα πρέπει να πληρώσει άλλα 11 δισ. δολ.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα η πρόεδρος της χώρας δήλωσε ότι η Αργεντινή είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί αλλά δεν πρόκειται να πληρώσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες το ποσό που δικάστηκε.

"Αυτό που δεν μπορώ να κάνω ως πρόεδρος είναι να υποβάλω τη χώρα σε τέτοιo εκβιασμό", είπε η Φερνάντες.

Δήλωσε ότι ειδικοί εργάζονται για να βρουν μια λύση που θα επιτρέψει στην Αργεντινή να εξοφλήσει τα χρέη και να αποφευχθεί η χρεοκοπια.

"Είναι υποχρέωσή μας να αναλάβουμε την ευθύνη για την πληρωμή των πιστωτών μας, αλλά δεν θα γίνουμε θύματα εκβιασμού από τους κερδοσκόπους," είπε η Φερνάντες.

H πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ διαβεβαίωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι δεν θα υπάρξει αθέτηση πληρωμής του χρέους, μετά τη δικαστική ανατροπή για το Μπουένος Άιρες απέναντι στα αντισταθμιστικά κεφάλαια υψηλού κινδύνου.

Παρότι η Κίρχνερ υποσχέθηκε να συνεχίσει την καταβολή των οφειλομένων πληρωμών στο 93% των ιδιωτών πιστωτών που είχαν δεχτεί τις αναδιαρθρώσεις του χρέους του 2005 και 2010, άφησε κάποιες αμφιβολίες σχετικά με τους όρους πληρωμής των κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για μια ενδεχόμενη διαπραγμάτευση.

"Η Αργεντινή δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών. Έχουμε αποδείξει τη βούλησή μας να διαπραγματευτούμε. Καταλήξαμε σε μια συμφωνία με τη Repsol, συνάψαμε επίσης μια συμφωνία με τη Λέσχη των Παρισίων", δήλωσε η πρόεδρος της Αργεντινής σε τηλεοπτική της ομιλία.

Η πρόεδρος τόνισε κυρίως ότι το 2008, σχεδόν επτά χρόνια μετά την οικονομική κρίση του 2001, το NML Capital είχε εξαγοράσει χρέος της Αργεντινής καταβάλλοντας 48 εκατομμύρια δολάρια και το 2014 ζητεί 832 εκατομμύρια, δηλαδή 1.600% παραπάνω σε σχέση με την αρχική του επένδυση.

Η Αργεντινή θα συνεχίσει να πληρώνει τις δόσεις του αναδιαρθρωμένου χρέους της, εκ των οποίων η επόμενη δόση 900 εκατομμυρίων στις 30 Ιουνίου.

Διαβάστε ακόμη: Αργεντινή - Έχει επιλογές η κυβέρνηση αντί της νέας χρεοκοπίας;