“Η Αργεντινή θα ζήσει πραγματικό εφιάλτη το 2015”

Για το 2015 τοποθετούν τα... χειρότερα για την Αργεντινή διεθνείς αναλυτές. Η κυβέρνηση της χώρας κατάφερε να βάλει προσωρινά φρένο στο ρυθμό υποχώρησης των συναλλαγματικών της διαθεσίμων με υποτίμηση, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί μακροχρόνια λύση. Ο "πραγματικός εφιάλτης" θα μπορούσε να προκύψει το 2015, σύμφωνα με την Credit Suisse, σε περίπτωση που τα μειωμένα συναλλαγματικά αποθέματα δεν επιτρέψουν στην Αργεντινή να αποπληρώσει τους πιστωτές της.

Το πέσο από την αρχή του έτους υποχωρεί σχεδόν 20% έναντι του δολαρίου.

Σύμφωνα με ανάλυση της Credit Suisse η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα συμπτώματα και όχι τις αιτίες των προβλημάτων.

Όπως αναφέρεται σε έκθεση των αναλυτών, Casey Reckman και Daniel Chodos, υπό τον τίτλο "Αργεντινή: Ένα ασταθές κράτος", η κυβέρνηση της χώρας δεν εφαρμόζει σωστή δημοσιονομική πολιτική ώστε να ελέγξει τον εκτός ελέγχου πληθωρισμό, που αποτελεί το πρωταρχικό πρόβλημα της Αργεντινής. Οι υψηλές δημόσιες δαπάνες και οι επιδοτήσεις τροφοδοτούν την άνοδο των τιμών καταναλωτή και σύντομα θα φέρουν ξανά την χώρα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Μάλιστα στην ίδια έκθεση εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2014 πιθανότατα θα χρειαστεί μία ακόμα, μεγαλύτερη υποτίμηση του αργεντίνικου πέσο. "Η προσέγγιση της κυβέρνησης φαίνεται ακόμα αυτοσχέδια και ασυντόνιστη. Επιπλέον, έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της μείωσης των αποθεμάτων και άλλες στρεβλώσεις, που είναι συμπτώματα των οικονομικών ζητημάτων της Αργεντινής, και όχι την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών" αναφέρουν οι αναλυτές της Credit Suisse.

Η χώρα έχει μείνει έξω από τις διεθνείς αγορές χρέους από την χρεοκοπία του 2001, και αναγκάζεται να χρησιμοποιεί τα συναλλαγματικά διαθέσιμα για τη χρηματοδότηση των εισαγωγών και την αποπληρωμή του χρέους που είχε εκδοθεί πριν χαθεί η πρόσβαση στις αγορές.

Το 2013 τα συναλλαγματικά αποθέματα της Αργεντινής μειώθηκαν κατά περισσότερο από 12 δισ. δολάρια το 2013, στα επίπεδα των 30,6 δισ. δολαρίων, όταν το 2010 το ύψος τους διαμορφωνόταν σε 52 δισ. δολάρια. Η Credit Suisse εκτιμά ότι θα συνεχίσουν να υποχωρούν κατακόρυφα, τα επίπεδα των 22,1 δισ. δολαρίων φέτος και στα 15,7 δισ. δολάρια το 2015.

Η υποτίμηση του πέσο σε συνδυασμό με τις προσπάθειες για βελτίωση των νομισματικών συνθηκών, μέσω υψηλότερων επιτοκίων, ενδέχεται να παρέχει προσωρινή ανακούφιση τόσο στο νόμισμα όσο και στα συναλλαγματικά αποθέματα της Αργεντινής. Αυτό, όμως, θα ισχύει έως ότου εισρεύσουν στην οικονομία περισσότερα δολάρια, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, από τις εξαγωγές δημητριακών και ελαιούχων σπόρων.

Από τον Αύγουστο και μετά, όταν οι εισροές αυτές περιοριστούν, μέσα σε έξι μήνες πιθανότατα θα έχουν εξανεμιστεί τα όποια οφέλη από την υποτίμηση του Ιανουαρίου, εκτιμά η Credit Suisse. Ο οίκος αναμένει άνοδο του πληθωρισμού της Αργεντινής στο 40% φέτος, από 28,4% το 2013 και μια νέα μεγάλη υποτίμηση του πέσο, της τάξης του 30%.