Αργεντινή: Στα ίχνη του κραχ του 2001 η οικονομία

Σημάδια, που θυμίζουν έντονα τις αρχές της χιλιετίας (2001-2002), οπότε και η χρεοκοπία χτύπησε την πόρτα της οικονομίας της, βιώνει η Αργεντινή, με την πρόεδρο Cristina Fernandez de Kirchner να προχωρά σε κινήσεις πανικού, που πλήττουν το - ήδη πληγωμένο - κύρος της χώρας.

Την Πέμπτη, η κυβέρνηση άφησε το νόμισμα σε... ελεύθερη πτώση, καθώς υποτιμήθηκε κατά 11,1% σε σχέση με το δολάριο, μέσα σε μια μόλις μέρα. Κάτι ανάλογο έχει να γίνει από το 2002, οπότε το πέσο είχε υποτιμηθεί κατά 18,6%, και πάλι τότε, όμως, μέσα σε 3 εβδομάδες (τις τρεις πρώτες του έτους 2002).

Η ισοτιμία πέσο-δολαρίου έφτασε τα 8,01 πέσος ανά δολάριο, αφού προηγουμένως την Τετάρτη είχε ξεπεράσει το "συμβολικό" όριο των 7 πέσος, προκαλώντας σοκ στους Αργεντινούς, που είχαν ήδη υποστεί υποτίμηση κατά 24% του εθνικού τους νομίσματος εντός του 2013.

Την υποτίμηση του νομίσματος ζητούσαν κυρίως οι εξαγωγείς, καθώς θα μπορούν έτσι να πωλούν τα προϊόντα τους σε ανταγωνιστικές τιμές. Ο πληθωρισμός στην Αργεντινή έφτασε πέρυσι το 28% και αναμένεται ότι θα αυξηθεί κι άλλο - πάνω από 30%, σύμφωνα με αναλυτές - το 2014.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, προσπαθεί με νύχια και με δόντια να στείλει τα αργεντίνικα προϊόντα στο εξωτερικό, αλλά και να σταματήσει τη ροή συναλλάγματος προς τα έξω.

Έτσι, έβαλε σκληρό πλαφόν στις διαδικτυακές αγορές. Το μέγιστο όριο αγορών προϊόντων, που εισάγονται στη χώρα μέσω ηλεκτρονικής αγοράς με τη χρήση πιστωτικής κάρτας, περιορίζονται σε δύο. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το Bloomberg, "η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει σημαντικά τη γραφειοκρατία για online αγορές", ώστε αυτό να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τους δυνητικούς αγοραστές.

Παράλληλα, τέθηκαν και ασφυκτικοί περιορισμοί στην αξία της εκάστοτε αγοράς, καθώς το αφορολόγητο όριο δεν είναι παρά 25 δολάρια. Για οποιαδήποτε αξία πάνω από το ποσό αυτό θα επιβάλλεται φόρος ύψους 50%, επίπεδο που κάτοικοι του Μπουένος Αϊρες χαρακτήρισαν "τρελό".  

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες που αναμεταδίδει ο διεθνής Τύπος, είναι πολύ πιθανό το Μπουένος Άιρες να επιτρέψει την ελεύθερη αγορά δολαρίων για να ελέγξει το όργιο της μαύρης αγοράς που αναδύθηκε με την υποτίμηση του πέσο. (τελευταία ενημέρωση 14.33)

Στο "θα δούμε" το Paris Club για μερική αποπληρωμή του χρέους του Μπουένος Άιρες

Εν τω μεταξύ, το Paris Club (το λόμπι των δημόσιων πιστωτών της χώρας) εξετάζει την πρόταση που κατέθεσε η Αργεντινή για αποπληρωμή μέρους του χρέους της, ύψους σχεδόν 10 δισ. δολαρίων.

Στην καθιερωμένη μηνιαία συνεδρίαση τους, τα μέλη του Paris Club συζήτησαν την πρόταση αλλά καμία δήλωση δεν έγινε επί του θέματος παρά μόνον ότι είναι "πολύ νωρίς για να υπάρξει κάποια απάντηση ή αντίδραση" στην πρόταση.