Αργεντινή : Έχει επιλογές η κυβέρνηση αντί της νέας χρεοκοπίας;

Την απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου κατά της Αργεντινής που την υποχρεώνει να καταβάλει το χρέος προς το αμερικανικό hedge fund NML Capital, σχολιάζει ο οικονομικός αναλυτής, Κώστας Μπούκας, μιλώντας στο news.gr, δεδομένης της ιδιαίτερα δυσχερούς θέσης της χώρας, μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Όπως σχολιάζει ο κύριος Μπούκας:

"Μένει να δούμε τι θα κάνει η πρόεδρος της Αργεντινής. Κανονικά, η χώρα της θα πρέπει να πληρώσει και να συμμορφωθεί με την απόφαση. Αυτό, αν το κάνει, έχει πρόβλημα με όσους δέχτηκαν την ανταλλαγή ομολόγων, γιατί το συγκεκριμένο fund δεν το δέχτηκε. Όσοι δέχτηκαν την ανταλλαγή θα ζημιωθούν και θα κερδίσει το αμερικάνικό fund. Στην πραγματικότητα, έκανε το αντίστοιχο PSI και το 90% συμφώνησε στην ανταλλαγή, ενώ το 10% δεν συμφώνησε. Έτσι, τώρα δικαιώνεται και ζητάει να πάρει τα χρήματα στο ακέραιο. Εδώ τίθεται το ερώτημα: Πρέπει να τηρήσει την απόφαση του αμερικάνικου δικαστηρίου, καθώς τα ομόλογα εκδόθηκαν με το αγγλικό δίκαιο, ή όχι;".

Ο κύριος Μπούκας σημειώνει ότι "η Αργεντινή ανήκει στο ΔΝΤ και μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να πληρώσει το ποσό. Παρόλ' αυτά, μπαίνει εκ νέου σε κυκεώνα μέτρων, αν επιλέξει αυτό το δρόμο. Η πρόεδρός της, όμως, δεν θέλει σε καμία περίπτωση να γίνει ο Παπανδρέου της Αργεντινής. Διαφορετικά, μπορεί να δανειστεί από τις αγορές. Δεδομένου ότι δεν έχει περιουσία να εκποιήσει, το μόνο, που φαίνεται πιο λογικό, είναι να διαπραγματευτεί την παράταση της απόφασης. Συνήθως, η προθεσμία για την καταβολή του απαιτητού ποσού είναι 20 ημέρες. Δεν υπάρχει, όμως, περίπτωση να το γλιτώσει. Προς το παρόν θα επιδιώξει μια ενδιάμεση λύση".