Ραχόι: Δε θα ζητήσουμε διάσωση μέσα στο 2012

Δε θα αρνηθεί ένα πακέτο διάσωσης της Ισπανίας ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαριάνο Ραχόι, όμως κάτι τέτοιο δε θα συμβεί μέσα στο 2012, όπως δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό.

“Δεν θα αρνηθώ να την χρησιμοποιήσω αν είναι χρήσιμη”, είπε αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή στήριξη, προσθέτοντας πως “η κυβέρνηση δεν έχει λάβει καμία απόφαση”.  “Έχουμε καλύψει σχεδόν το σύνολο του προγράμματος έκδοσης ομολόγων για φέτος”, εξήγησε ο Ραχόι, αποκλείοντας ουσιαστικά ένα πακέτο διάσωσης μέσα στο 2012.

Η Ισπανία έχει καλύψει το 95,1% του ετήσιου προγράμματός της έκδοσης μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων, σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση, και έχει συλλέξει 81,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Καθησυχαστικός ήταν από την πλευρά του ο Ισπανός υπουργών Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, που σε άρθρο του στην εφημερίδα Wall Street Journal υποστήριξε ότι η ισπανική κυβέρνηση έχει κάνει σωστή διάγνωση των προβλημάτων και δήλωσε βέβαιος ότι οι γενναίες μεταρρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί θα βοηθήσουν τη χώρα να ξεπεράσει τις προκλήσεις.

Ωστόσο, τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανία για τα ομόλογα δεκαετούς διάρκειας παραμένουν ιδιαίτερα αυξημένα, φτάνοντας σήμερα κοντά στο 5,8%, ενώ τα σπρεντ βρίσκονται στις 433 μονάδες βάσης.