Ο Τσαρλς Νταλάρα καλεί τον Ραχόι να ζητήσει πακέτο διάσωσης

Την άποψή του ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, θα έπρεπε να ζητήσει άμεσα τη διάσωση της Ισπανίας ώστε να ανακάμψει όσο το δυνατόν πιο σύντομα, εξέφρασε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, εξηγώντας πως μία τέτοια απόφαση δε θα αποτελούσε αποτυχία της κυβέρνησης, αλλά αντίθετα αναγνώριση των όσων έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα.

Ο κ. Νταλάρα επισημαίνει ένα παράδοξο: Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, σημειώνει, η αξιοπιστία της ισπανικής οικονομίας έχει βελτιωθεί, αν και η ίδια η οικονομία δεν παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης. “Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι είναι δύσκολο τέτοια προνόμια να διατηρηθούν χωρίς κάποια παρέμβαση”, προειδοποιεί.

“Η οικονομία αντιμετωπίζει μία κατάσταση που ολοένα θα χειροτερέψει τους επόμενους μήνες, και μπορεί να μην είναι δραματική, όμως θα έλεγα ότι χωρίς μία μεγάλη “ομπρέλα” στήριξης στην Ισπανία υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αρνητικής αντίδρασης των αγορών σε αυτήν την κατάσταση”, προσθέτει.

Εξάλλου, ο κ. Νταλάρα δε θεωρεί πως ένα ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης, με πιθανή συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα αποτελούσε σημαντικό βάρος για την Ισπανία.