Νέο αίτημα δανεισμού στην ισπανική κυβέρνηση

Η μια μετά την άλλη οι αυτόνομες περιφέρειες της Ισπανίας καταφεύγουν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης που έχει συστήσει η κεντρική κυβέρνηση προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Σήμερα αίτημα βοηθείας υπέβαλε η περιφέρεια των Βαλεαρίδων Νήσων, ζητώντας ενίσχυση ύψους 355 εκατ. ευρώ προκειμένου να πληρώσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη και να χρηματοδοτήσει το έλλειμμά.

Από το συνολικό ποσό περίπου 189 εκατ. θα διατεθούν για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Αυτόνομης Περιφέρειας, ενώ τα άλλα 166 εκατ. για την αναχρηματοδότηση του ελλείμματός της, τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τοπική κυβέρνηση.

Πρόκειται για την έβδομη Περιφέρεια που προσφεύγει στο μηχανισμό με αποθεματικό 18 δισεκ. ευρώ. Έχουν προηγηθεί οι : Καταλονία, Βαλένσια, Μούρθια, Ανδαλουσία, Κανάριες Νήσοι και Καστίλια-Λα Μάντσα.

Αν και τα ποσά που έχουν αιτηθεί έως σήμερα οι αυτόνομες περιφέρειες ξεπερνούν τα 16,9 δισεκ. ευρώ, η κεντρική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι διαβεβαιώνει πως τα συνολικά διαθέσιμα των 18 δισεκ. θα αρκέσουν για να καλύψουν τις όποιες μελλοντικές ανάγκες.

Οι Βαλεαρίδες Νήσοι, μία τουριστική περιοχή στη Μεσόγειο, που προσελκύει κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες παραθεριστές, στα τέλη Ιουνίου κατέγραψε δημόσιο έλλειμμα ύψους 4,673 δισεκ. ευρώ, αντίστοιχο με το 17,5% του ΑΕΠ της, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ισπανίας, ποσοστό που ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο της χώρας (14,2%).