“Δεν ξέρεις αν ο Ραχόι ανεβαίνει ή κατεβαίνει τη σκάλα”

Οι Ισπανοί έχουν ένα ανέκδοτο για τους συμπατριώτες τους από τη Γαλικία: είναι το είδος του ανθρώπου που τον συναντάς στη σκάλα και δεν ξέρεις αν ανεβαίνει ή κατεβαίνει. Στην κατηγορία αυτή ανήκει ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι. Κι όπως γράφει ο Economist, δεν είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται η Ισπανία για να βγει από την κρίση.

Ο Ραχόι έχει δυσαρεστήσει πολλούς με την ατολμία του στο ζήτημα της βοήθειας από την Eυρωζώνη.

Η Γαλλία του ζητά να κάνει την κίνηση. Η Γερμανία τού λέει να μην την κάνει. Προτού κτυπήσει την πόρτα, ο Iσπανός πρωθυπουργός θέλει να είναι σίγουρος ότι η Γερμανία δεν θα τού την κλείσει στα μούτρα. Θέλει επίσης να ξέρει τι ακριβώς θα ακολουθήσει. Τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Τι όροι θα επιβληθούν στη Μαδρίτη;

Πολλοί αναρωτιούνται κατά πόσον ο Ραχόι έχει πράγματι μια στρατηγική για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τόσο των αγορών, όσο και των ίδιων των Ισπανών. Με ένα έλλειμμα που πέρυσι έφτασε το 9% του ΑΕΠ, μια ανεργία που ξεπερνά το 25% και ένα κίνημα διαμαρτυρίας που αρχίζει να παίρνει βίαιη μορφή, το ερώτημα είναι κατά πόσον η Ισπανία οδηγείται στα ίδια αδιέξοδα με την Ελλάδα. Αλλοι, πάλι, πιστεύουν ότι ο δημόσιος τομέας της Ισπανίας εξακολουθεί να έχει πολύ «λίπος», ότι τα στατιστικά στοιχεία για την ανεργία είναι φουσκωμένα κι ότι ο θεσμός της οικογένειας, που απορροφά τους κραδασμούς, παραμένει ισχυρός.

Όπως και να' χει, τα προβλήματα του Ραχόι μεγαλώνουν.

Εκτός από την οικονομική κρίση, ο Iσπανός πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει και μια απροσδόκητη συνταγματική κρίση. Μια μεγάλη συγκέντρωση υπέρ της ανεξαρτησίας που έγινε τον περασμένο μήνα στη Βαρκελώνη περιλάμβανε πανό που έγραφαν ότι η Καταλονία είναι το επόμενο μέλος της ΕΕ.

O μυστηριώδης (όπως τον χαρακτηρίζει ο Economist) Ραχόι πρέπει να προσπαθήσει να αποτρέψει δύο πράγματα: το γκρέμισμα της Eυρωζώνης στα ισπανικά βράχια και το γκρέμισμα της ίδιας της Ισπανίας. Η αλήθεια είναι ότι καθυστέρησε πολύ να λάβει μέτρα.

Ένας άλλος διάσημος Ισπανός από τη Γαλικία, ο στρατηγός Φράνκο, θεωρούσε ότι υπάρχουν δύο μόνο είδη προβλημάτων: αυτά που λύνει ο χρόνος κι εκείνα που ούτε ο χρόνος δεν μπορεί να λύσει, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του περιοδικού που επικαλείται το ΑΠΕ.

Ο Ραχόι καλά θα κάνει να μην αναβάλει τις αποφάσεις του με την ελπίδα ότι τα προβλήματα θα τα λύσει μόνος του ο χρόνος.